У Києві відбувся марш на підтримку трансґендерних людей – фото

Дата: 22 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Близько 150 людей у Києві пройшли ходою на підтримку трансґендерних людей. Попри поодинокі провокації з боку противників акції, вона відбулась мирно. 

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Марш почався о 13:00 на Михайлівській площі – тут збиралися учасники та учасниці. Традиційно під пам’ятник княгині Ользі на контракцію вийшли й противники події – представники консервативного руху та релігійних організацій. 

Члени ультраправого угруповання “Традиція і порядок” також влаштували ходу на захист “сімейних цінностей”. Вони прибули на контракцію колоною з боку Софійського собору, вигукуючи у гучномовець: “Бог! Батько! Патріархат!”, “Смерть ЛГБТ” та інше. 

Територію проведення маршу охороняло понад 400 представників поліції, Нацгвардії, патрульної поліції, поліції діалогу. 

Цьогоріч Трансмарш приурочили до 25 травня. У цей день два роки тому Всесвітня організація охорони здоров’я виключила 11 діагнозів, пов’язаних із трансґендерністю, з категорії психічних захворювань у Міжнародній класифікації хвороб. 

Відтак учасники та учасниці акції скандували гасла на кшталт: “Трансґендерні люди – це люди”, “Трансґендерність  – не хвороба”, а також вимагали забезпечення своїх прав в Україні. Зокрема, організатори акції під час виступів нагадали про те, що в Україні досі не криміналізовані злочини з мотиву нетерпимості до ґендерної ідентичності та не відмінена заборона для транс-людей усиновлювати дітей. 

Також ораганізатори наголосили на тому, що хочуть бачити конкретні дії держави з впровадження нової МКХ, а також оновлення чинного клінічного протоколу та процедури юридичного визнання ґендеру відповідно до неї, й врегулювання можливості переходу для небінарних людей

 

На початку другої години дня хода в щільному оточеннні правоохоронців рушила до станції метро Поштова площа. У цей час до колони намагалися пройти представники “ТіП”. Коли їм у цьому завадили правохоронці, праворадикали почали вигукувати трансфобні та гомофобні образи у бік учасників та учасниць події. 

Згодом молодик у футболці угруповання, тримаючи у руці хрест, спробував прорватися до колони. За ним рушили поліцейські, тож хлопець гайнув зі схилу поруч з Українським домом, де його все одно наздогнали. 

Увесь час протягом ходи її супроводжували противники. Молодики, зокрема з “ТіП”, фотографували та знімали на відео учасників й учасниць маршу. 

Акція закінчилася поруч із входом до станції метро Поштова площа. Столична поліція відзвітувалась, що хода відбулась мирно, без порушень та затримань.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter