Омбудсман: Росія визнала полк “Азов” терористичною організацією, щоб не пускати до полонених Червоний Хрест

Дата: 03 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Рішення Верховного суду РФ щодо визнання українського полку спеціального призначення “Азов” терористичною організацією є спробою Росії вивести військовополонених полку “Азов” з-під дії Третьої Женевської конвенції. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Росія, як прогнозує Омбудсман, відмовлятиме в доступі до військовополонених представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста і вважатиме це законним.

“Це унеможливить перевірку стану здоров’я, протидію застосування до військовополонених безсудних страт, катувань, а також жорстокого поводження. Росія припинить надавати інформацію через МКЧХ для родичів військовополонених про перебування в полоні та іншу інформацію”, – каже Лубінець. 

Омбудсман наголосив, що тепер Росія може переслідувати військовополонених згідно зі своїм законодавством, а покарання, яке воно передбачає, загрожує й цивільним, якщо вони здійснювали допомогу чи в інший спосіб взаємодіяли з полком “Азов”. Вони можуть отримати від 10 до 20 років позбавлення волі. 

Лубінець вважає, що своїми діями Росія намагається сховати системні й масові порушення норм міжнародного права та скоєння воєнних злочинів у необґрунтованій війні проти України. 

Російське міністерство оборони 16 травня повідомило про домовленість щодо вивезення поранених українських військових із заблокованого комбінату “Азовсталь” на окуповану територію Донеччини. Однак уже наступного дня в Росії заявили про плани допитати українських військових у ростовському СІЗО, а також про ідею ухвалити заборону на обмін так званих “нацистських злочинців”. 

Своєю чергою заступниця міністра оборони України Ганна Маляр радила сприймати як політичні заяви слова російського керівництва щодо долі бійців з “Азовсталі”. 

Нагадаємо, що серед полонених у Росії українців понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”, а також понад 1,5 тисячі цивільних, яких тримають як “обмінний фонд”. Монітори ООН не мають доступу до українських військовополонених у Росії, однак знають про їхні катування.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter