Омбудсман: Російські силовики знущаються в колонії з українського активіста Володимира Якименка

Дата: 04 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Російські силовики в колонії в Саратовській області знущаються з українця Володимира Якименка, якого незаконно утримують в установі за сфабрикованими звинуваченнями. 

Про це на своїй сторінці у фейсбуку розповіла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Отримала інформацію щодо кричущої ситуації з порушення прав незаконно засудженого громадянина України Володимира…

Gepostet von Людмила Денісова am Mittwoch, 4. Dezember 2019

За інформацією Денісової, за час перебування у в’язниці у Володимира погіршився стан здоров’я, зокрема він скаржиться на болі в животі та ключиці, а також має проблеми із зубами. Попри це медичні працівники відмовляються надавати йому допомогу, а адміністрація під тиском змусила його підписати відмову від повного медичного обстеження.

“Працівники виправного закладу застосовують до нього фізичне насильство, а саме завдають ударів по нирках, виводять на вулицю при мінусовій температурі та змушують роздягатися догола, після чого починають проводити тривалий огляд особистих речей. Є факт про упереджене ставлення до нього через його громадянство”, – розповіла Омбудсман. 

Також виявилося, що в колонії Якименку видали взуття, яке не підходить йому за розміром, а тому він травмував ноги. Водночас дружина українця не змогла передати йому посилку з теплими речами та ліками. Адміністрація колонії відмовилася пояснювати причини цього рідним Якименка. 

Денісова розповіла, що вже звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової, аби та сприяла проведенню медичного обстеження бранця та наданню йому необхідної допомоги. 

Як відомо, про бранця Кремля Володимира Якименка в Україні дізналися лише наприкінці вересня

Якименко – таксист та активіст “Автомайдану” із села Чаплинка на Херсонщині. Чоловік активно допомагав українській армії на Донбасі та кримчанам, які у 2014 році залишали півострів через російську окупацію. 11 червня 2017 року, коли він учергове перетинав адміністративну межу з півостровом, його затримали російські силовики. Вони звинуватили українця в транспортуванні наркотиків, які йому нібито підклав пасажир, та в перші дні катували, щоб отримати зізнання. Підконтрольний Кремлю суд у Криму дав чоловіку п’ятнадцять з половиною років колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter