Окупанти звинуватили Еміне Зекеряєву в “неповідомленні про злочин” через її спілкування 7 років тому в соцмережі з однокласницею, яка була в Сирії

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Російські силовики порушили кримінальну справу проти 25-річної жительки тимчасово окупованого міста Старий Крим Еміне Зекеряєвої за нібито “неповідомлення про злочин” через спілкування 2016 року в соцмережі з громадянкою України, з якою вона колись разом навчалась і яка перебувала на території Сирії.

Про це інформує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Еміне Зекеряєва

Еміне Зекеряєву викликали на допит до окупаційних правоохоронців, де їй повідомили про порушення кримінальної справи за ст. 205.6 Кримінального кодексу РФ (“неповідомлення про злочин”).

“За версією окупантів, у 2016 році Еміне Зекеряєва спілкувалась у соцмережі “Вконтакте” з громадянкою України, яка перебувала на території Сирії, і не повідомила про це листування окупаційним спецслужбам. Дівчина, за версією окупантів, нібито входила до озброєного формування, яке має “суперечливі інтересам РФ цілі”, – розповіли у відомстві.

Адвокат Еміль Курбедінов, який супроводжував Еміне Зекеряєву на допит, вважає, що російські силовики намагаються залучити через такі кримінальні справи звичайних громадян і формують у таких спосіб узаконену практику доносів.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі до 100 тисяч рублів, або в розмірі заробітної плати чи іншого доходу засудженого за період до шести місяців, або примусові роботи на строк до одного року, або позбавлення волі на той самий строк.

У Еміне Зекеряєвої двоє неповнолітніх дітей дошкільного віку.

Еміне Зекеряєва

Відомо, що в серпні 2023 року російські силовики обшукали її будинок. Про те, що проти неї вони завели незаконну справу, їй стало відомо лише через два місяці.

У Представництві президента України в АРК пояснили, що окупанти ведуть практику свідомого залякування та переслідування кримських татар та кримських мусульман. У відомстві нагадали, що справи про недонесення також порушували проти чотирьох кримських татар: Рідвана Умєрова, Айдера Кадирова, Айдера Аблякімова та Енвера Топчі.

Ми закликаємо українських громадян у Криму бути обережними та враховувати те, що окупанти нехтують приватністю та можуть прослуховувати телефонні розмови або читати листування в соцмережах.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, окупанти в Криму незаконно ув’язнили 189 осіб: 29 – арештовано (з них 21 – кримські татари), 142 – ув’язнено (з них 102 – кримські татари), 18 – без статусу. Загалом зі 189 осіб 123 – кримські татари.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter