Окупанти засудили мелітопольчанку Юлію Ковєшнікову до 13 років неволі за “шпигунство”

Дата: 19 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Викрадену минулого року в Мелітополі 44-річну Юлію Ковєшнікову окупанти звинуватили в “шпигунстві” та засудили її до 13 років ув’язнення. Наразі Юлію незаконно утримують у СІЗО в Маріуполі.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомила донька Юлії Ковєшнікової Анастасія.

Фото надане ЦЖР Анастасією Ковєшніковою: Юлія Ковєшнікова

За її словами, росіяни викрали Юлію в Мелітополі 8 квітня 2023 року. Того дня вона виходила до магазину по продукти.

“Ми зв’язувалися з мамою щодня. І останнє, що вона написала, що збирається вийти за покупками та поповнити рахунок. Після цього зв’язок з нею зник“, – каже Анастасія.

Родичі, які на прохання доньки ходили відвідати Юлію, не знайшли її вдома. Будинок був зачинений, а куди зникла жінка ніхто не знав.

Майже вісім місяців Анастасія нічого не знала про долю своєї матері. Пізніше їй зателефонували родичі українських бранців і розповіли про те, що жінку незаконно ув’язнили в маріупольському СІЗО та інкримінують їй “шпигунство”. 

За інформацією Центру журналістських розслідувань, ФСБ звинуватила Ковєшнікову в тому, що вона з червня 2022 до січня 2023 року збирала дані про місце розташування російських силовиків, їхньої техніки та зброї. Усю інформацію вона нібито передавала своєму цивільному чоловіку, який служив у ЗСУ. На думку окупаційної “прокуратури” Криму, яка представляла обвинувачення в суді, це могло призвести до обстрілів місць дислокації росіян з боку українських військ.

За вироком “Запорізького окупаційного суду” Ковєшнікову засудили до 13 років ув’язнення.

Нагадаємо, 20 вересня 2023 року росіяни викрали журналістку “РІА-Мелітополь” Анастасію Глуховську.  Її мати, яка досі шукає свою доньку у російських тюрмах, коли запитує, де її донька, отримує відповідь – такої не забирали.

Крім того, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив волонтерку Маргариту Харенко та спортсмена Сергія Авраменка з Мелітополя до 20 та 16 років позбавлення волі відповідно. Їх звинуватили в замаху на російського військовослужбовця, а Маргариту Харенко додатково звинувачують у “шпигунстві” та належності до організації “СІЧ-С14”.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter