В Росії засудили волонтерку Маргариту Харенко та спортсмена Сергія Авраменка з Мелітополя до 20 та 16 років неволі

Дата: 05 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив волонтерку Маргариту Харенко та спортсмена Сергія Авраменка з Мелітополя до 20 та 16 років позбавлення волі відповідно. Їх звинуватили у замаху на російського військовослужбовця, а Маргариту Харенко також звинувачують у “шпигунстві” та приналежності до організації “СІЧ-С14”.

Про це повідомляє Південний окружний військовий суд. 

Маргарита Харенко та Сергій Авраменко на засіданні Південного окружного військового суду, Ростов-на-Дону, 4 квітня 2024 року Скриншот відео з соцмережі

Харенко М.В. – 20 років з відбуванням у виправній колонії загального режиму. Авраменко С.Ю. – 16 років у виправній колонії суворого режиму з відбуванням перших 5 років у в’язниці“, – зазначено в повідомленні суду про вирок.

За інформацією Ростовського суду, Харенко та Авраменко, які працювали у маріупольському спортзалі в період з травня по грудень 2022 року, нібито збирали інформацію про його відвідувачів та стежили за ними.

Підсудні, вважаючи відвідувача залу військовослужбовцем збройних сил РФ, відшукали вибуховий пристрій, який встановили під днище його автомобіля“, – йдеться в повідомленні.

Як зазначає російський суд, 23 грудня 2022 року в Мелітополі інші люди, які нібито входили до терористичного угруповання, підірвали вибуховий пристрій, тяжко поранивши російського військового.

Також, за словами росіян, Харенко у 2022 році нібито погодилася співпрацювати з СБУ та іноземною розвідкою і нібито наприкінці червня та початку липня 2022 року “збирала” інформацію про “маршрут пересування підрозділів ЗС РФ”.

Окрім “шпигунства”, росіяни звинуватили жінку у приналежності до громадської організації “СІЧ-С14”, яка припинила своє існування ще у 2020 році.  

Варто зазначити, що, за словами голови Запорізької обласної військової адміністрації Івана Федорова, 23 грудня на головному проспекті Мелітополя вибухнула автівка, у якій перебували двоє росіян. 

Нагадаємо, 9 січня 2023 року росіяни викрали з власного будинку мешканку Мелітополя Маргариту Харенко. Спочатку жінку утримували в Мелітопольській установі виконання покарань №144, потім перевезли до СІЗО в смт Якимівка. Згодом проти неї порушили кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (“екстремізм та тероризм”). 30 березня 2023 року росіяни провели судове засідання в справі Маргарити, але через брак доказів їм не вдалося висунути їй жодного звинувачення. Проте Маргариту не лише не відпустили, а й продовжували незаконно утримувати в неволі.

До початку війни Маргарита працювала фармацевткою в одній з місцевих аптек. Крім цього, вона є членкинею благодійної організації “Українська волонтерська служба” та вірянкою баптистської церкви. 

Сергія Авраменка, мелітопольського спортсмена-важкоатлета,  викрали 14 січня 2023 року. Довгий час про його місцеперебування нічого не було відомо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter