Окупанти заблокували в Ізюмі тисячі людей, які потребують негайної гуманітарної допомоги

Дата: 03 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

В Ізюмі та передмісті на Харківщині окупанти заблоковували від 15 до 20 тисяч людей, які потребують негайної гуманітарної допомоги.

Про це повідомив заступник міського голови Володимир Мацокін в інтерв’ю “Укрінформу”.

Ізюм після обстрілів. Джерело: lb.ua

Російські окупанти блокують місто і не дають відкрити гуманітарні коридори від початку березня.

Унаслідок ворожих обстрілів знищено близько 80% житлової забудови міста, “складалися” цілі під’їзди”, розповів він.

“Від 6 березня почалося нищівне бомбардування з літаків, ракетами, з артилерії, з мінометів. І це відбувалося доба за добою. Це носило абсолютно варварський і хаотичний характер. Незрозуміло, яка там могла бути військова логіка. Знищували все. Меморіали, присвячені Другій світовій війні, дитячі садочки, ліцей, медичні та соціальні заклади, шляхи, пішохідний міст, який я згадував, центральну площу, центральний парк, пам’ятки архітектури. Апокаліптична картина”, — заявив Мацокін.

За його словами, під руїнами одного з будинків в Ізюмі можуть перебувати люди: остаточної інформації про це немає, а російські окупанти до будівлі нікого не допускають.

“Є велика ймовірність, що люди там (у підвалах, під завалами) були поховані заживо. Дуже хочеться помилятися. Остаточної інформації немає, та росіяни й не допустять туди нікого. Це злочини проти людяності, порушення всіх гуманітарних правил, які взагалі існують у світі”, — сказав Мацокін.

26 березня з’явилися дані про те, що в Ізюм почали заходити російські загарбники. До цього росіяни поширювали фейки про нібито взяття міста на тлі того, як українські захисники знищили до 60% їхнього особового складу і військової техніки в районі.

За повідомленням Генштабу, російські окупаційні війська взяли під контроль місто 1 квітня. За інформацією начальника відділу молоді та спорту Ізюмської міськради Максима Стрельника, увійти до Ізюму ворогам нібито допоміг депутат від ОПЗЖ Анатолій Фомічевський.

Нагадаємо, що в Україні працює коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої входить і Центр прав людини ZMINA. Нещодавно правозахисники розповіли про те, як на тимчасово захоплених територіях Росія викрадає активістів, політиків та журналістів, навіщо це роблять окупати та хто їм у цьому допомагає.

Детальніше ви можете почитати про це за покликанням

Фото обкладинки: фейсбук-сторінка Володимира Мацокіна

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter