Окупанти вивозять дітей з Луганщини до Чечні для “патріотичного виховання” – Гайдай

Дата: 07 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Російські загарбники масово вивозять дітей з тимчасово окупованої Луганської області до Чечні нібито для “патріотичного виховання”. 

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Фото: Прямий канал

За словами Гайдая, випадків депортації підлітків на територію РФ уже понад сотню.

“Кадиров цим дуже пишається. Мовляв, є молоде покоління українців, яких він особисто підготує. Ми розуміємо до чого. У 2021–2022 роках наші підрозділи СБУ знешкоджували диверсійні групи, в які входили 22-річні хлопці. Тобто, за сім років війни їх настільки зомбували, що вони пішли вбивати своїх же земляків”, – пояснив він.

Раніше російська окупаційна адміністрація на Луганщині відзвітувала, що 15 тисяч дітей від 2 до 17 років пройшли поглиблені медичні огляди.

“Завезені з Росії медики зазначили в документах обстеження, що 70% з цих дітей “потребують спеціальної медичної допомоги”. Саме таким заключенням росіяни прикривають депортацію дітей на територію РФ”, – зазначив очільник ОВА.

Нагадаємо, що наприкінці листопада росіяни під виглядом надання “спеціальної медичної допомоги” підготували 10,5 тисячі українських дітей з тимчасово окупованої території Луганської області до вивезення в Росію.

Відомо, що за період повномасштабного вторгнення окупанти вивезли до Російської Федерації та на непідконтрольні Україні території 6 032 дитини.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter