Окупанти планують вивезти до РФ понад 10 тисяч дітей з окупованої Луганщини

Дата: 26 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Росіяни під виглядом надання “спеціальної медичної допомоги” підготували 10,5 тисячі українських дітей з тимчасово окупованої території Луганської області до вивезення в Росію.

Про це повідомляє “Центр національного спротиву”.

Фото: Associated Press

Російська окупаційна адміністрація на тимчасово окупованій території Луганщини відзвітувала, що для 15 000 дітей віком від 2 до 17 років провели поглиблені медичні огляди.

“Завезені з Росії медики зазначили в документах обстеження, що 70% з цих дітей “потребують спеціальної медичної допомоги”. Саме таким заключенням росіяни прикривають депортацію дітей на територію РФ. Спершу їх поміщають у спеціалізовані оздоровчі заклади, потім з ряду надуманих причин, затримують повернення дітей додому, щоб спонукати батьків приїхати до дітей, опісля родинам забороняють повертатись на територію України”, – йдеться у повідомленні.

До прикладу, в пансіонаті “Фея-3” у м. Анапа Краснодарського краю вже перебуває понад 1500 осіб з тимчасово окупованої території Херсонської області, зазначають учасники підпілля.

Громадян України схиляють до оформлення заявок на отримання російських паспортів та відкриття рахунків у банках РФ, начебто для виплат соціальної допомоги.

Також росіяни уже завезли 6 мобільних медичних пунктів на ТОТ Херсонщини. Це спеціалізовані вантажні автомобілі обладнані під мобільні діагностичні кабінети. Окупанти намагаються якомога швидше замінити українців на окупованих територіях на росіян.

ЦНС закликає мешканців ТОТ не допускати російських лікарів до обстеження українських дітей аби не стати жертвою депортації.

Нагадаємо, за період повномасштабного вторгнення окупанти вивезли до Російської Федерації та на непідконтрольні Україні території 6 032 дитини, такі дані наводить секретаріат Омбудсмана.

Водночас за даними Національного інформаційного бюро, депортованими є 10 570 дітей. Серед них знайдено 7 343, а вдалося повернути 96. 260 дітей вважаються зниклими безвісти. 

Як відомо, Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу: ka@humanrights.org. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника, отримана інформація буде використана, зокрема, для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, як-от Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter