Окупанти встановили на незаконно спорудженому керченському мосту 70 пунктів перевірки

Дата: 16 Травня 2023
A+ A- Підписатися

На незаконно спорудженому керченському мосту окупанти встановили 70 пунктів перевірки.

Про це заявив так званий “очільник” незаконного “міністерства транспорту республіки Крим” Микола Лукашенко.

Незаконно споруджений РФ міст

За його інформацією, по 35 пунктів встановили з боку тимчасово окупованого півострова та Краснодарського краю. Середній час проходження огляду одного транспорту на Кримському мосту триває близько шести хвилин, повідомив він.

Раніше один із кремлівських кураторів в українській Автономній Республіці Крим Юрій Гоцанюк заявив, що підконтрольна Росії влада Криму і Краснодарського краю РФ має намір збільшити пропускну спроможність Кримського мосту до 250 автомобілів на годину.

Напередодні Генштаб ЗСУ повідомив, що в тимчасово окупованому Криму окупаційні силовики посилено перевіряють залізничні станції та автовокзали. Насамперед їх цікавлять кримські татари.

Станом на 15 травня Представництво президента України в АРК зафіксувало 182 політв’язні, 116 із них – представники корінного кримськотатарського народу. Із загальної кількості 37 політв’язнів – арештовані, 125 – ув’язнені, 18 – без статусу, 2 – звільнені, однак перебувають у центрі тимчасового утримання іноземних громадян у Росії.

У відомстві вказують, що кримчани щодня продовжують фіксувати активність російських винищувачів, які стріляють ракетами в бік материкової частини України. Також вони повідомляють про пуски ракет з акваторії Чорного моря в тих самих напрямках.

За даними з відкритих джерел, через залізничний вузол Сімферополь-вантажний останнім часом росіяни вивозять багато коліс для БТРів і перекидають військову техніку.

У представництві президента також відзначають значний вияв проукраїнських настроїв на півострові: в Алушті з’являються написи “Повернись Україно”, незаконно засуджений за “дискредитацію Збройних сил РФ” Андрій Білозеров набив собі тату з тризубом, а на площі в Євпаторії жінка виконала на скрипці державний гімн України.

Жителі Криму активно спалювали георгіївські стрічки 9 травня в межах акції “Геть колорадів” громадського руху “Жовта стрічка”. 

Також у відомстві повідомили, що росіяни затримали на півострові активістку “Жовтої стрічки” Віолетту, яка боролася проти окупації та рашизму в Криму, розвішуючи листівки, малюючи графіті та пов’язуючи жовті стрічки. Навіть попри допити Віолетта не змінила своєї позиції, однак їй довелося виїхати за кордон.

Серед іншого Представництво президента України в АРК відзначає невдоволення так званою “сво” серед мешканців тимчасово окупованого Криму, оскільки на цій частині української території зростає кількість тих, чиї рідні поранені або загинули в неспровокованій війні проти України. Найчастіше обговорення цього зустрічаються в громадському транспорті.

Станом на 15 травня в українському Криму, за даними відомства, вже відбулися поховання щонайменше 373 солдатів окупаційної армії. 264 з них, ймовірно, були громадянами України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без висвітлення.

Представництво продовжує отримувати запити від громадян України, які хочуть виїхати з Криму через неможливість терпіти окупацію й тотальну пропаганду. У президента нагадали про інструкцію, як виїхати з тимчасово окупованого Криму: 

У Зеленського подякували українським громадянам у тимчасово окупованому Криму, зокрема, за оперативні повідомлення про ситуацію на Кримському півострові, щодо соціально-економічної ситуації, пересування військ РФ, руху спротиву окупації тощо. Кримчан просять надсилати детальну інформацію відділу інформаційного забезпечення представництва електронною поштою (press.mpuinarcrimea@gmail.com). 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter