Окупанти віддали лікарню Сімферополя під потреби російських військових – “Крим SOS”

Дата: 21 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Медичний центр ім. Семашка в тимчасово окупованому Сімферополі віддали під потреби російських військових. Медичний заклад “закрили” для місцевих цивільних громадян України. 

Про це інформує правозахисна організація “Крим SOS“. 

У відкритій у 2020 році лікарні лікування можуть проходити до 650 пацієнтів. 

Кримські правозахисники повідомляють, що наразі в багатьох з них у різних містах тимчасово окупованого Криму перебувають поранені російські військові. Цивільним хворим у медичних закладах не вистачає місць. 

За інформацією Представництва президента України в АРК, станом на 19 червня в окупованому Криму вже поховали щонайменше 400 солдатів російської армії. 280 із них, ймовірно, були громадянами України.  

Напередодні повідомлялося, що мобілізовані з тимчасово окупованого Криму та російського Ставропольського краю відмовляються йти на штурми, оскільки їх відправили під Бахмут без документів, нормальної зброї та заробітної плати.

У березні 2023 року повідомлялося, що щонайменше шість лікувальних закладів в українському Криму росіяни незаконно частково або повністю реквізували під потреби військових госпіталів та на шкоду системі охорони здоров’я для цивільних кримчан. Росія порушила Женевські конвенції, погіршивши охорону здоров’я для громадян України на півострові.

Кримські правозахисники пояснюють, що стаття 57 Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни” регламентує право країни, що окупує, реквізувати цивільні медичні установи для лікування своїх поранених та хворих військовослужбовців. Утім, це право є за умови, якщо будуть вжиті необхідні заходи для медичного забезпечення цивільного населення.

Також “Кримська ідея” закликала Червоний Хрест та Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) звернути увагу на кризу системи охорони здоров’я в окремих регіонах Херсонської та Запорізької областей, мешканці яких виявилися повністю позбавленими можливості отримати кваліфіковану медичну допомогу.

У травні 2023 року Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець різко розкритикував Червоний Хрест за його неефективність. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter