Окупанти в Маріуполі не видають довідки про смерть в разі загибелі під обстрілами чи від поранень – Андрющенко

Дата: 03 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти в Маріуполі не видають довідки про смерть, якщо людина загинула під обстрілами або внаслідок поранень, а також не дозволяють ховати її в окремій могилі.

Про це повідомив у своєму телеграм-каналі радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. 

Фото: телеграм-канал Петра Андрющенка

“Нові знущання окупантів при похованні загиблих маріупольців. Довідку про смерть та право поховання в окремій могилі в труні окупанти надають виключно по факту смерті від природних причин. У разі загибелі людини під обстрілами або навіть при смерті зараз від наслідків отриманих поранень, довідка про смерть не видається. А ховають людину виключно в братській могилі безіменно”, – розповів він.

Також Андрющенко додав, що після поховання близьким можуть видати довідку про “зниклого безвісти”. 

Раніше в інтерв’ю ZMINA мешканець Маріуполя Віталій розповів, що в березні-квітні людей у місті ховали на клумбах біля будинків, у воронках від снарядів, на дорозі. Зазвичай людей при цьому не ідентифікують. Людей, за словами Віталія, спочатку намагалися ховати за правилами – в трунах, ставили хрести, читали молитви, відспівували. А потім загиблих стало так багато, що їх почали ховати в целофані та ковдрах, а згодом і взагалі перестали ховати – тільки накривали шифером. Згодом і це робити перестали.

Нагадаємо, що російські військові облаштували імпровізований морг на території магазину “Щирий кум” в Лівобережному районі по проспекту Свободи. Андрющенко розповів, що там опиняються тіла, які вимило з могил при спробі відновлення водопостачання та частково – ексгумованих. Раніше було відомо про інший імпровізований морг на території біля торговельного центру “Метро”. Там же росіяни відкрили пункт фільтрації та надання так званої “гуманітарної допомоги”.  

За словами радника мера, через катастрофічну нестачу людей, які б могли займатись похованням тіл, влада у Росії розпочала “окрему рекрутингову кампанію патологоанатомів”.

Лише за минулий тиждень у Маріуполі під завалами однієї з багатоповерхівок знайшли майже дві сотні загиблих. Також виявили тіла на території заводу “Октябрь”. 

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter