Окупанти в Криму обмежили виїзд місцевим жителям із селища Новофедорівка

Дата: 20 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Росія незаконно обмежила виїзд жителям селища міського типу Новофедорівка Сакського району в тимчасово окупованому Криму.

Про це інформує КримSOS.

Місцевих жителів попросили не поширювати інформації про ситуацію в селищі та обмежити спілкування з людьми поза громадою.

Наразі наказів та заборон на офіційному рівні не запроваджували, окупанти обійшлись усним попередженням.

За їхніми словами, обмеження на виїзд вводять “в інтересах безпеки місцевих жителів”

“Забороною на виїзд окупанти порушують право на свободу пересування, закріплене в Європейській конвенції з прав людини. Такі їхні дії також можуть тягнути за собою інші порушення прав людини, зокрема права на свободу вираження поглядів та права на повагу до приватного і сімейного життя”, – прокоментував аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко.

Раніше голова правління КримSOS Олексій Тільненко заявив, що росіяни повернулися до використання цивільного населення Криму як “живого щита”, так само як це було на початку окупації півострова та на новоокупованих територіях України.

Як відомо, 18 вересня місцеві телеграм-канали знову повідомили про вибухи поблизу Новофедорівки в тимчасово окупованому Криму. Наразі невідомо, чи йшлося про влучання, чи про роботу ППО.

9 серпня сталися вибухи на території військового аеродрому Саки поблизу Новофедорівки. Вони стали першими на території півострова з початку окупації та спричинили неабияку паніку серед росіян та місцевих жителів.

Раніше повідомлялося, що окупаційна влада Севастополя запустила чат-бот для доносів на тих, хто підтримує українську владу. 

За даними Представництва президента України в АРК, на території Криму окупаційні силовики почали раптові перевірки цивільного населення. Окупанти можуть зупинити людину серед вулиці, перевірити сумку та вміст телефона, подивитися, на кого людина підписана в мережі та які відео дивиться на YouTube.  

Також стало відомо, що під час в’їзду до Севастополя російські поліцейські почали зупиняти та перевіряти автомобілі з українськими номерами.

Нагадаємо, українська влада анонсувала плани з деокупації Криму. Військкомати Московської та Ленінградської областей, Москви та Санкт-Петербурга отримали вказівки щодо масового призову на військову службу місцевих жителів для “оборони” тимчасово окупованого Криму.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter