Окупанти в Криму кажуть, що не знають про місце перебування викраденого в Севастополі Фархада Солієва

Дата: 11 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Російські силовики заявили, що не знають про місце перебування 22-річного Фархада Солієва, якого викрали місяць тому.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Фархад Солієв

У незаконному “слідчому управлінні МВС Росії” на запит адвоката Едема Семедляєва відповіли, що Солієва до чергових частин міста не забирали, кримінальні справи щодо нього не порушувалися, слідчі дії з ним не проводилися.

За словами юристки Лілі Гемеджи, це все, що відомо через місяць після викрадення.

Ліля Гемеджи

Правозахисники скерували запити до різних російських інстанцій, зокрема до незаконних “федеральної служби виконання покарань”, “військової прокуратури”, “МВС” та “ФСБ РФ”, – проте відповіді про місце перебування Солієва не отримали.

Звідусіль тиша. Лише один раз зателефонували матері та запитали, з якими матеріалами ви хочете ознайомитися.

Ліля Гемеджи, кримська правозахисниця

Юристка додала, що цього тижня планує подавати позов до суду щодо бездіяльності російських правоохоронних органів.

Раніше мати викраденого Солієва Ленара Сейдалієва заявила, що Фархада та її 33-річного колегу Сервера Алієва відвезли в невідомому напрямку на автомобілі ФСБ РФ.

За словами матері Ленари Сейдалієвої, на камері відеоспостереження видно, що її сина “викрали люди у формі, найімовірніше співробітники ФСБ”.

Напередодні ZMINA повідомляла, що в тимчасово окупованому Криму з 2017 року правозахисники Кримськотатарського ресурсного центру зафіксували 9 006 порушень основних прав людини. Більшість із них стосується кримських татар. 

Напередодні ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликала кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter