Кримськотатарський ресурсний центр зафіксував понад 9 тисяч порушень прав людини в окупованому Криму

Дата: 11 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму з 2017 року правозахисники Кримськотатарського ресурсного центру зафіксували 9 006 порушень основних прав людини. Більшість із них стосується кримських татар. 

Про це повідомляє сама правозахисна організація.

Арешт кримської адвокатки Еміне Авамілєвої 28 травня 2022 року в тимчасово окупованому Сімферополі

Загалом за 2017–2023 роки в тимчасово окупованому Криму зафіксовано 9 006 порушень основних прав людини, 6 365 – щодо представників корінного кримськотатарського народу.

Із 2017 до 2023 року правозахисники зафіксували на півострові: 

  • 458 обшуків (325 – щодо кримських татар);
  • 1 504 затримання (1 210 – щодо кримських татар);
  • 1 460 допитів (1 100 – щодо кримських татар);
  • 1 446 арештів (1 054 – щодо кримських татар);
  • 3 180 порушень права на справедливий суд (1 999 – щодо кримських татар);
  • 584 порушення права на здоров’я (384 – щодо кримських татар);
  • 374 етапування (293 – щодо кримських татар).

Кримськотатарський ресурсний центр нагадав про тимчасову окупацію Криму, про порушення прав людини на півострові з боку російських окупантів, про систематичні репресії РФ щодо українського та кримськотатарського народів та про те, що після дев’яти років ситуація лише погіршується. 

Крім того, таку практику росіяни поширили навоокуповані території України – Запорізьку та Херсонську області, де в такий самий спосіб намагаються залякати людей, вказують кримські правозахисники. 

Напередодні ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликала кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter