Стало відоме ім’я другого викраденого російськими силовиками в окупованому Севастополі кримського татарина

Дата: 17 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Правозахисники “Кримської солідарності” дізналися ім’я другого викраденого у тимчасово окупованому Севастополі кримського татарина. 33-річний Сервер Алієв є напарником по будівництву викраденого 3  листопада 22-річного Фархада Солієва. Обох викрали російські силовики. 

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.  

Фархад Солієв

Мати Фархада Солієва Ленара Сейдалієва розповіла, що працівники незаконного “МВС Республіки Крим” повідомили їй про порушення кримінальної справи про викрадення її сина і не повідомляють про перебіг розслідування. Її постійно відсилають в чергову частину, де жінці не надають жодної інформації.

Волонтери пошукової служби “ЛізаАлерт” відмовилися продовжувати пошуки, пославшись на те, що співробітникам “МВС” відомо, де знаходиться син Ленари Сейдалієвої та його колега.

Адвокати за згодою переглянули сайти судів і з’ясували, що у відкритому доступі немає відомостей про порушені стосовно Фархада Солієва справи. В ІТТ та спецприймачах ні його, ні Сервера Алієва немає.

Жінка з’ясувала, що “слідчі” незаконного “управління ФСБ” не вимагали призначити адвоката для захисту інтересів її сина та його колеги.

Через чотири дні після викрадення, 7 листопада, Ленара Сейдалієва звернулася до “УФСБ Республіки Крим та Севастополя” – ні на письмову, ні на онлайн-заяву їй так і не відповіли.

Уся зібрана мною інформація свідчить про те, що мого сина утримують співробітники ФСБ. Я побоююся за застосування до нього незаконних методів ведення слідства, тортур та побоююся не лише за його здоров'я, а й за його життя.

Ленара Сейдалієва

Вона поскаржилася на бездіяльність співробітників поліції, вимагала провести перевірку, відпустити її сина та притягнути всіх винних до відповідальності.

Водночас правозахисна ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” заявила, що, враховуючи тривалу відсутність інформації про місцеперебування та правовий статус двох осіб, у цій події вони вбачають ознаки воєнного злочину щодо заборони захоплювати  заручників. Вони зауважують, якщо взяти до уваги системність викрадень – понад 20 мешканців Криму за цей рік, може йтися про злочин проти людяності.

За даними правозахисників, щонайменше 110 із понад 186 жертв політично мотивованих переслідувань у Криму складають кримські татари, до 75% довільних обшуків з боку силовиків РФ відбуваються саме у будинках кримських татар.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

За останніми даними Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, окупанти в Криму незаконно ув’язнили 189 осіб: 29 – арештовані (з них 21 – кримські татари), 142 – ув’язнені (з них 102 – кримські татари), 18 – без статусу. Загалом зі 189 осіб 123 – кримські татари.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter