Окупанти скидають з дронів гранати з забороненою хімічною речовиною хлорпікрином

Дата: 09 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Упродовж 8 лютого російські військові шість разів скинули боєприпаси з хімічною речовиною сльозогінно-задушливої дії хлорпікрин в операційній зоні ОСУВ “Таврія”.

Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський.

Ілюстративне зображення. Фото: “Слово і Діло”

“За добу 8 лютого росіяни здійснили 6 скидів із БпЛА боєприпасів із хімічною речовиною сльозогінно-задушливої дії хлорпікрин (ймовірно, гранати К-51)”, – зазначив він. 

Протягом тижня військові зафіксували близько десятка ворожих спроб атакувати їх отруйними речовинами.

Пари хлорпікрину мають сильну сльозогінну, а у високих концентраціях – задушливу й загальноотруйну дію. У бойових діях концентрований хлорпікрин використовували ще під час Першої світової війни. Однак нині він заборонений для військового використання.

Попри хімічні атаки, Тарнавський каже, що українські військові продовжують тримати оборону. Загальні втрати росіян у зоні відповідальності “Таврії” за минулу добу становлять 417 окупантів, 35 одиниць озброєння і військової техніки (не рахуючи БпЛА). Зокрема, це 12 бойових бронемашин, 11 артсистем, 8 автомобілів та 3 одиниці спеціальної техніки. Також українські сили оборони знищили 2 склади боєприпасів противника. Окрім того, нейтралізовані або знищені 224 БпЛА різних типів.

Командувач також зазначив, що росіяни суттєво збільшили застосування дронів-камікадзе. 8 лютого військові зафіксували 114 ударів за добу – це найбільший показник з початку лютого.

Нагадаємо, що російський офіцер, який брав участь у повномасштабному вторгненні в Україну та зміг втекти з Росії за кордон, розповів, як узимку 2023 року він разом з іншими російськими військовими обстрілював позиції українських бійців снарядами з хлорпікрином.

Українські посадовці та військові вже неодноразово казали про застосування хімічної зброї російськими військовими, наприклад у Запорізькій області та на Херсонщині. 

Навесні 2022-го президент Володимир Зеленський застерігав росіян від використовування хімічних боєприпасів, а президент Польщі Анджей Дуда казав, що якщо Росія застосує хімічну зброю, то НАТО може переглянути своє рішення не втручатись у воєнний конфлікт.

Читайте також: Заборонені засоби та методи ведення бойових дій, які Росія використовує у війні проти України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter