Окупанти планують висунути нові претензії до України щодо “збитків” у Криму

Дата: 10 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада Криму заявила про намір розширити список претензій щодо так званих збитків півострову з боку України. 

За словами “глави парламенту” окупованого півострова Володимира Константинова, до нього додадуть лінгвоцид і теракти, пише видання “Крим.Реалії”.

До окупації Північно-Кримський канал допомагав розв’язати питання зі зрошенням земель на півдні Криму. Фото: Олексій Павлишак / УНІАН

Список претензій буде розширено в плані “збитків, завданих Криму продуктовою, транспортною блокадами, державним екоцидом, лінгвоцидом, що здійснювалися Києвом, робота перебуває на самому початку”, сказав він.

Також до переліку вимог щодо компенсацій увійде збиток від вибухів на Керченському мосту, наголосив посадовець.

7 червня підконтрольний РФ “арбітражний суд” Криму задовольнив позов окупаційної влади про так звану енергетичну блокаду на компенсацію “збитків, завданих Україною”, в сумі понад 3,15 трлн рублів. Про те, як саме планується стягнути цю суму, не уточнюється. Влада України не визнає рішення підконтрольних РФ судів у Криму.

Нагадаємо, що електроенергія з материкової частини України перестала надходити до окупованого Криму в грудні 2015 року, після пошкодження електроопор у Херсонській області. До окупації півострова дефіцит електроенергії тут покривався коштом інших регіонів України.

Російська влада Криму раніше також заявила про намір “стягнути” з України понад 150 мільярдів рублів у рахунок компенсації “збитків через водну блокаду”. Російський суд призначив розгляд цього позову на вересень 2024 року. Розглядатимуть позов у закритому режимі “через стратегічні відомості про Північно-Кримський канал”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні в дев’яти територіальних громадах прямі та непрямі збитки, завдані повномасштабним російським вторгненням, оцінюють у понад мільярд гривень (станом на червень 2024 року). 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter