Окупанти остаточно “закривають” медичні заклади в Каховці: все обладнання вивозять у Генічеськ

Дата: 25 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Із 25 січня припиняють свою роботу медичні заклади в тимчасово окупованій Каховці на Херсонщині. Таке рішення ухвалили російські загарбники. По медичну допомогу мешканців Каховки й сусідньої Нової Каховки вже скеровують до Скадовська, Новотроїцького, а також до окупованого Криму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на власні джерела.

Фото: Олег Батурін

Так, у Каховській центральній міській лікарні імені родини Панкеєвих станом на 24 січня не залишилося жодного пацієнта. Частина з них звільнилася, інших – примусово “евакуювали” до інших лікарень на окупованій частині Херсонщини.

“Останні місяці наша лікарня обслуговувала також мешканців сусідньої Нової Каховки, адже їхню лікарню окупанти розграбували трохи раніше. Тепер у них дійшли руки й до Каховки. Про людей вони не думають, а їх на окупованій території залишається ще достатньо багато: в каховській лікарні в останні місяці перебувало по 60–70, а часом і до ста пацієнтів”, – розповіли ЦЖР місцеві медичні працівники.

Співробітники Каховської центральної міської лікарні й Каховського міського центру первинної медико-санітарної допомоги відмовилися від запровадженої окупантами “евакуації”. А місцевих хворих росіяни вже скеровують на лікування до Новотроїцького Генічеського району, Скадовська, а також до Сімферополя.

Однак доїхати до цих міст із Каховки зараз надзвичайно складно: жодного автобусного сполучення між ними немає, а для проїзду через численні російські блокпости на власному транспорті треба мати пропуск. 

За словами місцевих медпрацівників, останніми днями російські окупанти активно вивозять усе обладнання і меблі з обох місцевих медзакладів.

“Російські військові погрожували навіть обстрілювати лікарню: “Раз ви не хочете “евакуюватися” по-хорошому, значить, буде вам по-плохому”, – розповіли про погрози окупантів медики.

У зведенні Генштабу ЗСУ зазначається, що окупанти вивозять медичне обладнання центральної міської лікарні до міста Генічеськ Херсонської області. 

Нагадаємо, у червні 2022 року окупанти почали викликати керівний склад херсонських лікарень на розмови. Усіх збирали в Департаменті охорони здоров’я Херсонської ОДА, назву якого змінили на “Міністерство охорони здоров’я Херсонської області”. Найпрацьовитіших обіцяли відправити на Далекий Схід, бо там дають гектар землі. Росіяни вважали таку пропозицію мотиватором для українських медиків, однак ті сприйняли це без ентузіазму.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter