“Якщо добре себе виявите – відправимо на Далекий Схід”: лікар з Херсона розповів про окупацію медичної системи регіону

Дата: 08 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

До 30 травня херсонські лікарі мали український мобільний зв’язок та інтернет, виписували скерування та рецепти навіть тим пацієнтам, які виїхали на підконтрольну Україні територію. Волонтери, попри обстріли автомобілів, намагалися провозити полями медикаменти. Однак влітку почалася окупація медичної сфери Херсонщини, зокрема російські лікарі почали збирати особисту інформацію хворих. 

Про це анонімно розповів лікар-ендокринолог Херсонської обласної клінічної лікарні в інтервʼю Медійній ініціативі за права людини.

Фото: Getty Images

“У лютому та на початку березня до лікарень Херсона потрапляли українські військові, які отримали поранення в боях за місто. Медики їх переховували, допомагали влаштуватися на цивільну роботу, вигадували для них легенди та приховували їхні військові квитки. Впродовж наступних двох місяців усім українським армійцям, якими опікувалися медики, вдалося покинути окуповане місто”, – зазначив лікар, імʼя якого журналісти не називають з міркувань безпеки.

П’ять місяців він працював в окупованому Херсоні, а потім виїхав, однак там залишилися його колеги, з якими він і досі намагається спілкуватися.

Навесні росіяни перебували в медичних закладах Херсонщини, але впроваджували там свої правила. У червні почали викликати керівний склад лікарень на розмови. Усіх збирали в Департаменті охорони здоров’я Херсонської ОДА, назву якого змінили на “Міністерство охорони здоров’я Херсонської області”.

Співрозмовник МІПЛ і сам двічі брав участь у подібних нарадах з окупантами. За його словами, на першій росіяни та колаборанти пропонували лікарям зливати персональну інформацію хворих через доступ до електронної бази даних пацієнтів – е-Нealth. Зокрема, окупанти запитували, хто з пацієнтів отримує інсулін, скільки коштів на це витрачається.

Особливість бази даних у тому, що в ній зберігається конфіденційна інформація, до якої має доступ лише лікар. Крім домашніх адрес, номерів телефонів, є паспортні дані та інформація щодо контактних осіб. Також зазначено пільгові категорії, зокрема учасники АТО / ООС.

“Я хвилювався, бо напередодні приймав пацієнта з окупованого міста Миколаївської області, це був ветеран АТО, хворий на діабет. Росіяни дізналися про його недугу, посадили “на яму” і чекали, коли він повільно помре без інсуліну. Йому вдалося втекти й дістатися до мене на прийом. Я намагався врятувати цього пацієнта – надав чоловіку контакти знайомих, які його прихистили”, – поділився лікар.

Зрештою, за словами медика, він сказав росіянам, що через проблеми з інтернетом його відімкнули від системи е-Нealth, і в такий спосіб убезпечив персональні дані пацієнтів. Пообіцяв надати тільки загальні відомості про кількість хворих і тих, хто отримує інсулін.

Під час наступної зустрічі херсонським медикам повідомили, що хочуть включити їх до структури окупаційного міністерства та призначити деяких лікарів на посади в окупаційній адміністрації. Лікарів заохочували пройти перепідготовку в Росії та обіцяли заробітну плату 80–100 тисяч рублів.

Найпрацьовитіших обіцяли відправити на Далекий Схід, бо там дають гектар землі. Росіяни вважали таку пропозицію мотиватором для українських медиків, однак ті сприйняли це без ентузіазму.

Із представниками патологоанатомічної служби окупанти проводили окремі непублічні бесіди. Ймовірною причиною таких заходів було те, що вони могли бачити наслідки воєнних злочинів та розголосити їх.

Лікар також додає, що російські медики обурювалися, мовляв, українці розвалили систему охорони здоров’я, яка була за часів Радянського Союзу. Виявилося, що лікарі з РФ не знають, що таке реімбурсація (виплата компенсацій) лікарських засобів та електронний рецепт. Також їх здивувало, що пацієнт не повинен платити за інсулін і може отримати його не тільки за місцем проживання, а й у будь-якому місті країни за електронним рецептом.

Примітно, на початку окупації росіяни відібрали аптечну мережу Херсонщини в її законних власників. Так, мережа аптек “Подорожник” стала “Альфою”, “Перша соціальна аптека” – аптекою “Омега”. А на базі обласної клінічної лікарні відкрили “Державні аптеки”. Нові “власники” – підприємці з Московської області та Владивостока. Асортимент ліків також змінився на російський.

У середині вересня росіяни залишили Херсон, а згодом і Берислав. Але, як додає співрозмовник МІПЛ, виїхали не самі – забрали із собою ще й медичне обладнання, яке їм дуже сподобалося. До Криму та Росії також виїхали медики-колаборанти, які відкрито підтримали окупацію. 

Нагадаємо, що у вересні на Херсонщині російські військові вкрали автомобіль медиків з центру первинної медико-санітарної допомоги, залишивши 20 сіл без можливості швидко отримати медичну допомогу.

А в жовтні окупанти вивезли з Херсонського обласного онкологічного диспансеру обладнання, зокрема кроковий випромінювач, який використовували для лікування хворих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter