Окупанти незаконно утримують в неволі щонайменше сімох політв’язнів з інвалідністю – активісти

Дата: 30 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Після окупації Криму, російські силовики почали переслідувати всіх: і літніх людей, і людей з інвалідністю, які тяжко хворіють; станом на зараз у неволі незаконно утримують щонайменше сімох кримських політв’язнів з інвалідністю.

Про це повідомив Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ).

Джерело: Кримськотатарський ресурсний центр

Через неналежні умови утримання в СІЗО та в’язницях, системне ігнорування скарг на самопочуття, неналежну і невчасну медичну допомогу стан здоров’я їх продовжує погіршуватися.

За даними КРЦ, ФСБ станом на травень 2024 року незаконно утримує таких кримських політв’язнів з інвалідністю:

  • Зекір’я Муратов – інвалідність 3 групи
  • Олександр Сізіков – інвалідність 1 групи
  • Тимур Ібрагімов – інвалідність 3 групи
  • Сервет Газієв – інвалідність 2 групи
  • Амет Сулейманов – інвалідність 3 групи
  • Тимур Ялкабов – інвалідність 3 групи
  • Ремзі Куртнезіров, який має інвалідність 2 групи, перебуває під домашнім арештом.

Такими діями РФ порушує права політв’язнів на найвищий досяжний рівень фізичного та психічного здоров’я. Навіть за російським законодавством важко хворих людей мають звільняти з-під варти, оскільки життя людини – найвища цінність, тож вирок не має стати смертним, йдеться у повідомленні КРЦ.

Нагадаємо, що в серпні 2023 року російський слідком відмовився порушувати кримінальну справу на співробітників СІЗО №5 Ростова-на-Дону та медсанчастини №61, через недбалість яких помер політв’язень, 61-річний кримський татарин Джеміль Гафаров. Він відбував покарання за звинуваченням у причетності до діяльності організації “Хізб ут-Тахрір”, яка визнана терористичною в Росії.

Чоловік помер у новочеркаському СІЗО 10 лютого 2023 року. Згідно з висновком судмедекспертизи, який є в розпорядженні “Кримської солідарності”, до смерті від серцево-судинної недостатності призвела атеросклеротична хвороба серця.

Також експерти встановили, що кримський татарин страждав на гіпертрофію, дистрофію печінки, нирок та підшлункової. Гафаров скаржився на недуги лікарям та керівництву СІЗО ще 2021 року, утім, замість повноцінного лікування, як заявив тоді Джеміль Гафаров, йому давали валідол.

У висновку лікарів ідеться про ще два діагнози: постінфарктний кардіосклероз та фрагментація міокарда. Вони розвинулися через серцевий напад, який у листопаді 2022 року в СІЗО переніс Гафаров. Відтоді він майже не вставав з ліжка і страждав від болю у грудях.

Загиблий скаржився на здоров’я також за місяць до смерті ще в середині січня. Адвокат Едем Семедляєв не раз намагався потрапити до Гафарова у лікарні, надсилаючи запити до ФСВП. Саме в день смерті літнього кримського татарина відомство скерувало адвокату відмову перевести вже загиблого Гафарова до другої лікарні.

Цей лист підписав начальник СІЗО №5 Павло Лазаренко, і він був датований 2 лютого. У ньому також ішлося, що Джеміль Гафаров перебуває під нібито динамічним наглядом оздоровчого пункту медико-санітарної частини №3 при ФСВП.

Про репресії проти кримських татар в окупованому Криму читайте в матеріалі ZMINA

Список Гафарова-Ширінга: як Росія вбиває політв’язнів у Криму

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter