Окупанти на Луганщині роблять усе, щоб випускники шкіл одразу йшли воювати, – медіаексперт

Дата: 07 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Щороку на тимчасово окупованій території Луганської області зростає кількість “казацьких” та кадетських класів, де основним напрямом навчання є військова підготовка. Випускників мотивують одразу після закінчення школи йти на війну проти України.

Про це заявив головний редактор онлайн-видання “Реальна газета” Андрій Діхтяренко.

Олексій Селіванов разом з “казаками” Луганщини. Фото: Без табу

“Кількість “казацьких” класів на окупованій Луганщині зростала в арифметичній прогресії: у 2018–2019 роках було вісім таких класів, у 2020 році – 18 класів, а у 2021-2022 роках діють 62 “казацькі” класи, у яких навчається 1200 дітей. Це серйозна проблема, окупанти роблять усе, щоб молоде покоління на окупованих територіях після школи одразу йшло воювати. Для дітей, які навчаються в цих “казацьких” класах, це вже природно”, – зазначив Діхтяренко.

За його словами, для цих класів окупанти спеціально розробили шкільний курс “Історії та культури казацтва Луганщини”.

Діхтяренко зауважив, що в “казацьких” класах основними напрямами навчання є військовий вишкіл, релігійне виховання, пропаганда сімейних патріархальних традицій.

“Обов’язковою є ідеологічна обробка дітей, що базується на російському імперстві, антиукраїнській політінформації і “заказачуванню”. Тобто дітям пояснюють, що вони фактично є нащадками донських козаків, або ж діє посвята в “казаки”, – зазначив експерт.

За його словами, впроваджували “казацьку освіту” на Луганщині Сергій Юрченко, який раніше займався цим також у Криму, та киянин Олексій Селіванов, який до 2014 року очолював осередки місцевих проросійських “казаків”.

Тоді як їхніми “кураторами” є люди, які просували мілітарну освіту в Росії, – депутат держдуми РФ Віктор Водолацький, який керує осередком “казаків” у Ростовській області, а також колишній заступник губернатора Краснодарського краю Микола Долуда, що є одним з ідеологів впровадження мілітарної освіти на Кубані. 

За словами Діхтяренка, на Кубані діє 4550 “казацьких” класів, випускники яких пішли воювати проти України. 

Крім того, журналіст повідомив про випадок, коли випускник “казачого” класу з Луганщини загинув на війні Росії проти України.

Нагадаємо, що залучення дітей до списків підконтрольних державі-окупанту формувань або організацій, а також пропаганда на окупованих територіях служби в армії держави-окупанта є порушенням міжнародного права.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Читайте також: Які воєнні злочини вчиняє Росія проти дітей України та як їх кваліфікує міжнародне право

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter