Дітей у Маріуполі вербують до “піонерії” Путіна

Дата: 16 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі серед підлітків пропагують участь у загальноросійському русі дітей та молоді “Велика перерва”, створеному влітку російським керівництвом та названому журналістами “путінською піонерією”. 

Про це повідомили у Центрі протидії дезінформації при РНБО. 

Школа №53 у Маріуполі під час окупації міста росіянами

Офіційно у “Велику перерву”, названу як радянський художній фільм, можуть добровільно приймати з шести років.

Журналісти, оцінюючи кількість дітей у Росії, які можуть стати членами цієї організації, називали цифри у 16–20 мільйонів осіб, а джерела у Кремлі казали про те, що в організації їх будуть “виховувати справжніми патріотами” без “зовнішніх ворожих впливів”

У РНБО не повідомили, звідки отримали інформацію про пропагування участі у русі дітей у Маріуполі, однак, за їхніми даними, росіяни влаштували такий захід у школі №53.

Цей заклад, якщо вірити повідомленням росіян, відкрили ще навесні, коли місто навіть повністю не знаходилось під контролем окупантів. 

“Школярів зігнали й демонстрували, який вишкіл мають “юнармійці” та дали тиждень “подумати” щодо вступу”, – розповіли у Центрі протидії дезінформації. 

“Юнармійці”, про яких кажуть у ЦПД, – члени дитячо-юнацької парамілітарної організації при Міністерстві оборони Росії. “Юнармію” створили у 2016 році й відтоді українські правозахисники били на сполох, звинувачуючи Росію у мілітаризації дітей в окупованому Криму, де діє “Юнармія”, й на окупованих частинах Донецької та Луганської областей, де діють схожі організації.

Залучення дітей до списків підконтрольних державі-окупанту формувань або організацій, а також пропаганда на окупованих територіях служби в армії держави-окупанта є порушенням міжнародного права.

Нагадаємо, що Росія скоює всі наявні типи тяжких воєнних злочинів проти українських дітей.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter