Росія скоює всі наявні типи тяжких воєнних злочинів проти дітей в Україні – експерти

Дата: 01 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У війні проти України російська армія скоює всі шість типів тяжких воєнних злочинів щодо дітей, визначених у міжнародному праві.

Про це повідомили під час пресконференції “Закривавлене дитинство: воєнні злочини Росії проти українських дітей”.

7-річний Єгор з дерев’яною іграшковою гвинтівкою стоїть біля знищеної російської військової техніки поблизу Чернігова. Фото: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Йдеться про вбивства та каліцтва дітей, вербування і використання дітей для участі в бойових діях, зґвалтування та інші форми сексуального насильства проти дітей, напади на школи, лікарні та захищених осіб, які пов’язані з ними, викрадення дітей і відмову в доступі дітям до гуманітарної допомоги.

“Понад 250 дітей уже загинуло. Боюся, що це не остаточна цифра, бо триває в Харкові, Чернігові розбір завалів, де ще можуть знайти тіла, зокрема, дітей. Майже 500 дітей зазнали різного характеру травм, майже 1909 освітніх закладів пошкоджені, 180 не підлягають відновленню. Ми фіксуємо факти обстрілів евакуаційного транспорту, який мав написи “Діти”. У нас є факти, наприклад, по Харківській області, коли із селища Старий Салтів намагалася виїхати родина з дітьми, але яку розстріляли, і вони загинули. Такі факти, на жаль, є непоодинокими”, – повідомив Андрій Черноусов, провідний експерт Харківського інституту соціальних досліджень (ХІСД).

Він також додав, що понад 200 тисяч дітей російські військові примусово депортували на територію Росії, хоча цифра може бути більшою.

Крім воєнних злочинів, розв’язана Росією війна спричинила численні порушення прав дітей, зокрема права на освіту, а велика кількість дітей потребує психологічної підтримки, зазначив експерт: 

“Кожна дитина в Україні постраждала від війни, незалежно від того, чи була вона на території бойових дій, чи ні”. 

У звіті ХІСД та благодійного фонду “Голоси дітей” також зазначають, що Росія навмисно створює на окупованих територіях гуманітарні кризи.

“Новонародженим до шести місяців практично немає що їсти. Немає сумішей, у породіль пропало молоко від стресу. У дитячого харчування дуже малий термін зберігання, таку допомогу волонтерам треба завозити постійно. Але ввезення гуманітарної допомоги блокується, фури просто розвертають на російських блокпостах”,  повідомили дослідники. 

За словами Юлії Усенко, очільниці Департаменту захисту прав дітей та протидії насильству Офісу генпрокурора України, інформації щодо безпосереднього залучення дітей до бойових дій зі зброєю немає.

Водночас, сказала вона, є, хоча й поодинокі, дані про опосередковане залучення дітей до війни з боку російської армії: вербування, обіцянки матеріальної винагороди за передання певної інформації тощо.

Читайте також: “Які воєнні злочини вчиняє Росія проти дітей України та як їх кваліфікує міжнародне право”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter