Окупанти конфісковуватимуть автівки у жителів ТОТ, які не мають російського паспорта

Дата: 18 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Росіяни анонсували завершення “перехідного періоду” щодо страхування власного авто на тимчасово окупованих територіях (ТОТ): з 1 січня 2025 року всі мають застрахувати автівки в російських компаніях, інакше транспорт можуть конфіскувати.

Про це пише Центр національного спротиву (ЦНС).

Проте для оформлення страхування необхідно мати паспорт РФ. Тобто фактично окупанти примушують жителів ТОТ оформлювати російське громадянство.

Для окупантів – це розповсюджена практика. Так, на окупованих територіях росіяни для привласнення майна використовували схему, коли спочатку його визнавали “безгосподарним”, а потім передавали у власність “держави” або “новим власникам”. Уникнути цього можна лише через оформлення російських документів на нерухомість. А для цього потрібен російський паспорт.

Право власності захищене статтею Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, а розграбування є одним із семи типів воєнних злочинів, до яких найчастіше вдаються російські військові в Україні.

Правозахисники закликали українців не їхати на окуповані території та утриматись від отримання паспорта громадянина РФ для перереєстрації нерухомості за російськими законами, адже така поїздка несе високі ризики для життя та здоров’я, а будь-які видані органами окупаційної влади документи не мають юридичної сили в Україні та є недійсними.

Натомість вони рекомендують здійснити низку кроків у разі незаконного вилучення нерухомого майна на ТОТ, щоб зафіксувати цей злочин.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що окупанти опублікували кілька списків житлових приміщень, які вони погрожують відібрати в їхніх господарів, якщо ті не нададуть їм документів про право власності.

Найбільше адрес – у Горностаївській громаді Каховського району, селищі Мирне і селі Преображенка Мирненської громади Скадовського району.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter