Окупанти хочуть провести псевдореферендум в Луганській області, щоб оголосити мобілізацію – Гайдай

Дата: 09 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Попри переможні заяви керівництва РФ російські військові ще не захопили всієї території Луганської області, водночас, на окупованій території вони вже хочуть провести так званий референдум.

Про це повідомив у Telegram голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Попри те, декілька днів тому Шойгу прозвітував, що всю Луганську область вони вже захопили, невеличку частина області досі тримають ЗСУ. Приміром, за минулу добу наші бійці знищили декілька ворожих танків і складів із боєприпасами”, – розказав Гайдай.

Голова обладміністрації підкреслив, що “оперативна пауза”, яку оголосили окупанти, зумовлена виключно успіхами українських військових.

Він також зауважив, що так званий референдум потрібен окупантам, щоб коли Україна отримає достатню кількість зброї і буде готова до контрнаступу, вони змогли заявити, що йде напад уже на землі РФ, і оголосити мобілізацію.

Зараз, за словами Гайдая, на окупованих територіях змушують чоловіків воювати проти України обманним шляхом. Тобто розміщують оголошення про роботу із високою зарплатою, приймають на роботу, а вже наступного дня так би мовити мобілізують і кидають одразу  на фронт.

Як відомо, Росія примусово мобілізувала з ОРДЛО, ймовірно, десятки тисяч чоловіків віком від 18 до 65 років і використовує їх серед іншого для визначення вогневих позицій ЗСУ – фактично як “гарматне м’ясо”.  Українська влада радить таким чоловікам здаватись у полон за першої ж можливості. До прикладу, так вчинили студенти з окупованої Донеччини, які невдовзі після цього розповіли, що бойовики погрожують рідним, які переховують чоловіків, ув’язненням. 

Своєю історією переховування від примусової мобілізації на Донеччині поділився зі ZMINA 21-річний Кирило. Хлопець майже місяць жив у повній ізоляції у квартирі в Донецьку, про яку знала лише його мама, а потім таємним шляхом виїхав до Росії, через яку потрапив до Естонії. 

Примусова мобілізація на захоплених РФ територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції. Стаття суворо забороняє окупаційній державі змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter