Окупанти активізували залучення дітей з ТОТ для участі в проєкті “Університетські зміни”

Дата: 22 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Окупанти активізували залучення дітей з тимчасово окупованих територій для участі в проєкті “Університетські зміни”, який передбачає примусове переміщення місцевих школярів на певний період на територію Росії задля стимулювання вступу до російських вишів.

Про це пише ZMINA.

“Вихователі” на російських”Університетських змінах”. Фото з пропагандистських медіа

Цього літа окупанти вивезли з території так званої “ЛНР” до Росії вже майже 3 тисячі школярів.

“За червень – липень у межах “Університетських змін” побували в поїздках 2 779 дітей. Це учні 9, 10 та 11 класів”, – повідомила пропагандистським медіа “начальниця відділу додаткової освіти, організації відпочинку та оздоровлення” окупаційного міністерства освіти та науки Світлана Ліхобабіна.

Дітей з ТОТ вивозили, зокрема, до Москви, Владимира, Волгограда, Грозного, Нальчика, Кемерова, Ростова-на-Дону, Рязані, Ставрополя, Тамбова, Уфи та Ульяновська.

“Університетські зміни” працюватимуть до серпня, загалом окупанти запланували долучити до проєкту 3,5 тисячі дітей з окупованої Луганщини, але кажуть, що їхнє число буде більшим.

Усього до проєкту росіяни хочуть залучити понад 12 тисяч дітей з ТОТ віком від 14 до 17 років.

Нагадаємо, що головна мета таких “змін” – стимулювати українських дітей вступати до російських вишів. Основним результатом проєкту минулого року, яким пишаються росіяни, стало те, що діти до участі в програмі хотіли вступати до українських закладів освіти, а після участі в програмі вступають до російських.

У межах програми дітей вивозять на десять днів до російського університету, весь цей час із ними активно працюють психологи. Протягом цього часу дитина не має контактувати зі своїм оточенням з окупованої території, телефонувати батькам і друзям.

Як пояснили українські правозахисники, коли дитина перебуває у своєму соціумі, вона комусь може довіряти, почувається безпечніше. А коли її переміщують у сторонній соціум, з нею активно працюють психологи, відповідно, її легше в чомусь переконати.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що окупанти в Криму запровадили “університетські зміни” – примусове переміщення дітей на певний період на територію Росії задля стимулювання вступу місцевих школярів до російських вишів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter