Окупаційний суд не дозволив фігуранту Джанкойської “справи Хізб ут-Тахрір” Ремзі Куртнезирову виходити з дому

Дата: 03 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму Київський “райсуд” Сімферополя продовжив запобіжний захід колишньому імаму мечеті села Лобаново Ремзі Куртнезирову і залишив його під домашнім арештом; у середині липня його відправлять на психіатрічну експертизу.

Про це “Кримській солідарності” розповіла його адвокатка Сафіє Шабанова.

Ремзі Куртнезиров. Джерело: “Кримська солідарність”

Чоловік пробуде під домашнім арештом до 4 серпня 2024 року. Захист просив “суд” дозволити кримському татарину залишати межі будинку та виходити на прибудинкову територію — у двір, але суддя це клопотання не задовольнив.

У середині липня кримського татарина помістять на психіатричну експертизу до стаціонару.

“Він вирішив, що його думка ніяк не вплине на результати процесу, тому не заперечував проти поміщення туди. Я позицію підзахисного підтримала”, – пояснила Шабанова.

Нагадаємо, що рано-вранці 5 березня 2024 року в Бахчисарайському та Джанкойському районах Криму ФСБ РФ провела обшуки у десятьох кримських татар. Того ж дня “суд” обрав запобіжний захід чотирьом з них – кримськотатарським активістам Мемету Люманову, Азізу Азізову, Рустему Османову та Мустафі Абдураманову. Їх відправили до СІЗО. Вони пробудуть під арештом до 2 серпня цього року.

Також “суд” відправив до СІЗО затриманих жителів Джанкоя та Джанкойського району – Енвера Халілаєва, Нарімана Аметова, Алі Мамутова, імама мечеті села Лобаново Вахіда Мустафаєва та активіста Арсена Кашку.

Колишнього імама Куртнезирова через численні хвороби відправили під домашній арешт. У чоловіка діагностували гіперінтенсивну хворобу третього ступеня, наслідки цереброваскулярної хвороби – патології, пов’язаної з головним мозком. Він переніс три інсульти і хворіє на цукровий діабет.

Всім десяти арештованим ставлять участь у забороненій на території РФ ісламській партії “Хізб ут-Тахрір”. В Україні і багатьох країнах світу вона діє вільно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter