Окупаційна поліція переписувала дані паспортів кримчан, хто прийшов підтримати нових політв’язнів у справі Хізб ут-Тахрір

Дата: 10 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Працівники окупаційної “поліції” на території незаконного “Ленінського міського суду Севастополя” переписували дані паспортів громадян, які прийшли підтримати затриманих у новій справі кримських мусульман. 

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

 

9 лютого після обшуків у помешканнях кримських татар окупаційні силовики затримали Ансара Османова, Аметхана Абдулвапова, Марлена Мустафаєва, Ернеста Сейтосманова.

Родичі затриманих розповіли, що обшуки почалися з четвертої години ранку. За їхніми словами, мобільного зв’язку та можливості звернутися до адвокатів не було. Дружина затриманого Ансара Османова Мер’єм стверджує, що російські силовики підкинули книги під час цього обшуку.

Як повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”, затримані Ансар Османов, Ернест Сейтосманов і Марлен Мустафаєв – активісти, котрі відвідували судові процеси у “справах кримських мусульман”.

Родина політв’язня Ансара Османова

ФСБ Росії звинувачує усіх затриманих 9 лютого кримських татар у членстві релігійної організації “Хізб ут-Тахрір” та у “антиконституційній діяльності”.

Нацполіція відкрила кримінальне провадження проти окупаційних силовиків через незаконні обшуки помешкань затриманих. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років.

Низка правозахисних організацій занепокоєна новими обшуками окупаційних силовиків. Вони наголошують, що незаконне ув’язнення громадян України грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права, які забороняють поширювати кримінальне законодавство держави-окупанта на окуповану територію (ст. 64 IV Женевської конвенції), а переслідування ідентифікованої групи чи спільноти з політичних мотивів є злочином проти людяності згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (ст. 7 (1)(h). 

Нагадаємо, напередодні російський адвокат Микола Полозов повідомив, що у справі Нарімана Джелялова слідчі ФСБ планують розробляти кримськотатарське підпілля, яке нібито в інтересах української розвідки збирається чинити деструктивні дії на території півострова. 

Минулого року Росія не звільнила жодного бранця Кремля в межах взаємного обміну утримуваних осіб або інших процедур. Останнє таке звільнення було у вересні 2019 року.

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Росія тисне на кримських татар та мусульман півострова, використовуючи своє кримінальне антитерористичне законодавство у порушенні IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Крім того, РФ послідовно ігнорує, зокрема, резолюції Генеральної Асамблеї ООН “A/RES/68/262” від 27 квітня 2014 року, “A/RES/71/205” від 19 грудня 2016 року, “A/RES/73/194 від 17 грудня 2018 року, резолюції Європейського Парламенту 2016/2556 (RSP) від 04 лютого 2016 року, RC\ 1136042 від 04 жовтня 2017 року, резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи 2133 (RSP) від 04 лютого 2016 року. 
 
Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею у 2014 році Криму. Верховний Суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши організацію до списку об’єднань, названих “терористичними”.
 
Адвокати затриманих громадян України твердять, що з матеріалів кримінальних справ випливає, що обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні і політичні теми. Це фактично єдиний доказ здійснення інкримінованого їм злочину. В основу обвинувальних матеріалів також лягають свідчення таємних свідків і висновки експертиз підконтрольних ФСБ організацій.
 
Регіональний центр прав людини називає переслідування громадян України в межах кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” воєнним злочином за ст. 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 
 
Як відомо, релігійна організація діє в Україні легально. За  словами голови інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Україні Фазила Амзаєва, 20-річна присутність в Україні організації свідчить про відсутність терористичної загрози з боку організації. 
 

Раніше ZMINA розповідала, чим займається організація “Хізб ут-Тахрір” та чому її заборонили в Росії.

Фото: “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter