Затримання та незаконні обшуки в Криму: Нацполіція відкрила кримінальне провадження проти окупаційних силовиків

Дата: 09 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження через обшуки уранці 9 лютого у помешканнях чотирьох кримських татар.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Нацполіція порушила провадження за ч. 2 ст. 162 Кримінального кодексу (“Порушення недоторканності житла”). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років.

Як наголошується в повідомленні, за результатами незаконних обшуків окупаційні правоохоронці в невідомому напрямку вивезли чотирьох кримських татар.

“У разі підтвердження інформації про їхнє затримання діям “силовиків” буде надана відповідна правова оцінка. Досудове розслідування здійснюватиметься ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі”, – сказано в повідомленні.

Після проведених обшуків затримали Ансара Османова, Аметхана Абдулвапова, Марлена Мустафаєва, Ернеста Сейтосманова.

Їхні родичі розповіли, що обшуки почалися з четвертої ранку. Водночас мобільного зв’язку та можливості звернутися до адвокатів не було.

Стало відомо, що під час обшуку в будинку Ансара Османова російські силовики підкинули заборонену літературу під матрац дитячого ліжка. В процесі обшуку в будинку Марлена Мустафаєва теж підкинули дві невеликі книжки, які згодом “вилучили”.

Федеральна служба безпеки Росії інкримінує усім затриманим членство до релігійної організації “Хіз бут-Тахрір” і вказує, що вонивели “антиконституційну діяльність”, пише російське інформагентство ТАСС

Низка правозахисних організацій занепокоєна новими обшуками окупаційних силовиків.

“Під час сьогоднішніх обшуків російські окупанти продемонстрували незмінність репресивних традицій… Затримані кримські татари є жертвами політичних репресій, які цілеспрямовано проводить російська окупаційна влада в Криму”, йдеться в заяві громадських організацій.  

Відомо, що Марлен Мустафаєв активно допомагав сім’ям політв’язнів. 2017 року його незаконно оштрафували за участь в одиничному пікеті. 

Ансар Османов активіст об’єднання “Кримська солідарність”. Він регулярно відвідував судові справи проти кримських татар, яких переслідують з політичних мотивів, а також надав свій дім для проведення інтелектуальних занять для дітей політв’язнів. 

Ернест Сейтосманов брат Енвера Сейтосманова, засудженого до 17 років позбавлення волі за сфабрикованою справою про нібито причетність до “Хізб ут-Тахрір”. Окупаційні силовики  неодноразово обшукували будинок Ернеста. Під час обшуку у квітні 2021 року до Ернеста застосували грубу фізичну силу, тримаючи його в задушливому захопленні.

Під час обшуків родини намагалися зателефонувати адвокатам та активістам “Кримської солідарності”, однак їхні телефони виявилися заблокованими

Правозахисні організації наголошують, що незаконне ув’язнення громадян України грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права, які забороняють поширювати кримінальне законодавство держави-окупанта на окуповану територію (ст. 64 IV Женевської конвенції), а переслідування ідентифікованої групи чи спільноти з політичних мотивів є злочином проти людяності згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (ст. 7 (1)(h). Вони також вказують на грубі порушення прав людини під час обшуку, зокрема порушення права на повагу до приватного та сімейного життя, права на доступ до правової допомоги. 

Правозахисники вимагають від Росії:

  • негайно та беззастережно звільнити Марлена Мустафаєва, Ернеста Сейтосманова, Ансара Османова, Аметхана Абдулвапова та інших політв’язнів;
  • ефективно розслідувати всі випадки свавільних обшуків і затримань у Криму, а також притягнути винних до відповідальності;
  • негайно припинити використання антитерористичного та антиекстремістського законодавства РФ на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя;
  • припинити свавільні обшуки, затримання та інші форми політичного тиску на осіб, які здійснюють своє право на свободу вираження поглядів, свободу думки, совісті, релігії та мирних зібрань;
  • неухильно дотримуватися своїх зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом і міжнародним правом прав людини.

Водночас іноземних держав, міжнародних організацій, зокрема учасників Кримської платформи, правозахисна спільнота закликає посилити тиск на російську владу, щоб домогтися звільнення всіх політв’язнів і зупинити переслідування громадян України в окупованому Криму та запровадити персональні санкції щодо “суддів”, “прокурорів” та “слідчих”, причетних до політичного переслідування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter