ОГП оскаржить закриття справи щодо силовиків, які розігнали Майдан у 2013 році

Дата: 27 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Прокурори оскаржуватимуть рішення суду про закриття кримінального провадження стосовно правоохоронців, які скоїли злочини щодо протестувальників Євромайдану 30 листопада та 1 грудня 2013 року. 

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Як зазначається, прокурори внесуть апеляційну скаргу на ухвалу Шевченківського районного суду міста Києва від 24 травня 2024 року.

Йдеться про рішення суду щодо закриття за строками давності кримінального провадження стосовно чотирьох керівників підрозділів столичного “Беркуту” та начальника управління громадської безпеки Київської міліції. Їх обвинувачують у перевищенні влади із застосуванням насильства та протиправному перешкоджанні акціям протесту 30 листопада та 1 грудня 2013 року.

Обвинувальний акт скерували до суду 2015 року. Як стверджують в Офісі генпрокурора, упродовж судового розгляду сторона захисту систематично зловживала процесуальними правами для зриву судових засідань та затягування розгляду справи.

На тлі цього прокурори неодноразово звертали увагу суду на потребу дотримання “розумних строків судового провадження”. 

Наразі ж на судове рішення прокурори готують апеляційну скаргу через недотримання вимог КПК України під час закриття кримінального провадження за строками давності.

Раніше Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування і передало до суду обвинувальний акт щодо колишнього першого заступника голови Служби безпеки України – керівника Антитерористичного центру за обвинуваченням у дезертирстві, непокорі в бойовій ситуації, а також у втраті секретного документа.

Нагадаємо, через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 учасникам мирного зібрання на майдані Незалежності в Києві були заподіяні тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, більш ніж 300 учасників були змушені тікати із середмістя столиці й переховуватися в приміщенні Михайлівського собору. Ці події призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter