Офіс Зеленського обговорює із Білоруссю екстрадицію російських бойовиків

Дата: 31 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Україна офіційно звернеться до Республіки Білорусь із клопотанням про екстрадицію бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера, деяких з яких підозрюють у військових злочинах на території Донбасу.

Про це повідомили у Офісі президента. 

У Зеленського наголосили, що наполягатимуть на екстрадиції тих осіб, щодо яких СБУ зібрала достатню кількість доказів. 

“Уся світова спільнота вкрай негативно ставиться до злочинів проти миру та безпеки людства, тому дії вказаних осіб мають бути ретельно та належним чином розслідувані, а винні – покарані”, – йдеться у повідомлені. 

Водночас наразі відомо, що троє з затриманих у Білорусі бойовиків брали участь у конфлікті на Донбасі. За інформацією “Новой газеты”, найвідоміший зі спійманих бойовиків — 42-річний Андрій Бакунович. Починаючи з 2014-го чоловік брав участь у бойових діях на боці бойовиків ОРЛО, а після поранення в 2015 році неодноразово літав до Сирії. 

Ще один бойовик – 45-річний Рустем Зайдуллін з Башкирії. У 2001-2003 роках він служив за контрактом у розвідці на території Чечні, а згодом працював як приватний охоронець. За словами журналістів, він воював у Сирії та Україні. 

З 2015 року воював на території Донбасу й 35-річний Рінат Карімов. Спочатку росіянин входив до складу батальйону “Спарта”, що підпорядковувався терористу Моторолі, а з весни 2016 року продовжив воювати у Вагнера.

Андрій Бакунович, Рінат Карімов та Рустем Зайдуллін. Фотографії: “Новая газета”

Нагадаємо, що білоруські правоохоронці затримали на території країни 33 бойовиків, які нібито планували влаштовувати провокації напередодні президентських виборів, що мають відбутись 9 серпня. Невдовзі після появи інформації про затримання російський письменник та бойовик Захар Прилєпін, який підтримує так звані “ЛНР” та “ДНР”, повідомив, що серед затриманих у Білорусі людей є члени його батальйону. Останній воював на території України проти українських військових. 

Напередодні затримання Олександр Лукашенко, який очолює Білорусь з 1994 року, натякав, що в країні можуть влаштувати “майдан” за допомогою іноземних бойовиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter