Офіс президента відмовив в акредитації на пресмарафон Зеленського декільком журналістам

Дата: 10 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Низка журналістів повідомила про відмову Офісу президента Володимира Зеленського в акредитації на так званий пресмарафон глави держави. 

Про відмови на своїй сторінках у фейсбуці, зокрема, повідомили головний редактор проєкту “Ісландія” Сергій Гришин та журналіст видання “Цензор.нет” Євген Кузьменко.

Я без стьобу. Що означає у зв’язку з таймінгом?

Gepostet von Sergiy Grishyn am Mittwoch, 9. Oktober 2019

Про плани провести великий пресмарафон в офісі Зеленського повідомили напередодні. За словами речниці президента Юлії Мендель, на подію акредитувалися понад 300 журналістів. За задумом організаторів, Зеленський має відповідати на запитання журналістів протягом усього дня. Задля цього всі акредитовані медіа розділили на групи по 7–10 людей, які щопів години мають заміняти одна одну. Зустріч президента також транслюють онлайн.

Акредитовано понад 300 журналістів. Ми тільки їдемо з роботи. Ну що ж, бажаємо удачі завтра всім журналістам та Володимир Зеленський! Час на спілкування ще надсилається ?

Gepostet von Iuliia Mendel am Mittwoch, 9. Oktober 2019

Організація події, очевидно, стала реакцією на критику медіаспільноти, яка після перших 100 днів на посаді Зеленського звернула увагу на те, що очільник України не дав масштабної пресконференції, як обіцяв. 

Після закінчення терміну для акредитації журналісти почали отримувати листи з підтвердженнями на електронні скриньки. Однак згодом на пошту деяким з них стали надходити відмови.

“На превеликий жаль, ми змушені відмовити вам в акредитації на пресмарафон президента України у зв’язку з таймінгом. Водночас інформуємо, що марафон транслюватиметься онлайн у соцмережах на офіційних акаунтах Офісу президента”, – йшлося в листах.

На ситуацію з відмовами в спілкуванні з президентом уже відреагували колеги журналістів з “UA:Суспільне”. Так, вони поділились одним місцем, яке отримали, з журналістом Данилом Мокриком. 

“Представники Суспільного мовника акредитацію на подію отримали. Попри це команда Суспільного вважає неприпустимим позбавлення акредитації авторитетних журналістів з інших медіа, а тому поступається одним зі своїх місць Данилу Мокрику, колезі із числа неакредитованих журналістів”,наголосили в заяві на сайті мовника. 

Суспільне також закликало інших журналістів виявити солідарність та за наявності в редакції не єдиної акредитації поступитися місцем колегам із числа неакредитованих журналістів.

Нагадаємо, що нещодавно низка організацій, зокрема Центр прав людини ZMINA, закликала президента Володимира Зеленського публічно відреагувати на факти агресивної поведінки його прессекретарки. Згодом журналісти вимагали звільнити її.

Річ у тім, що за останній час щонайменше троє журналістів українських та іноземних медіа повідомили про неетичну поведінку Мендель, яка відштовхувала їх, коли вони намагалися поставити президентові запитання. Останній такий випадок стався з журналістом “Радіо Свобода” Сергієм Андрушком.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter