Офіс президента нагадав, що Україна не може торгувати суверенітетом та людьми, і окреслив червоні лінії

Дата: 25 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Офіс президента нагадує міжнародним партнерам, що здавання Росії українських територій, громадян чи суверенітету неможливі. Зокрема, неможливий “Мінськ-3”.

Про це у своєму телеграм-каналі написав радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Михайло Подоляк

Він зазначив, що зараз для України важливо продовжувати воювати на всіх напрямках.

“Росія витрачає шалені ресурси, щоб довести світу головне: нібито росіяни мають право вбивати українців. І не отримувати за це повноцінного покарання. Саме тому проросійські лобісти в Європі починають потроху підіймати голову. Ще вчора на інформаційному порядку денному було виключно нафтове ембарго та російські воєнні злочини“, – написав Подоляк. 

За його словами, сьогодні деякі політики пропонують українській владі нову адженду: припинення вогню, заморожений конфлікт і здавання частини територій заради миру.

“Чого тільки не запропонуєш, щоб захистити свою комфортну стрічку в соцмережах від поганих новин та відновити бізнес із Росією. “Ми ж хочемо повернути старий, довоєнний спосіб життя. Погоджуйтеся на якісь компроміси” – у деяких західних очах можна прочитати буквально таке”, – написав він.

Станом на ранок 25 травня в Україні через рішення Володимира Путіна почати війну в Україні вбито 29 450 російських солдатів

Подоляк попередив, що Україна не братиме участі в цьому обговоренні.

“Ми не торгуємо своїми громадянами, територіями чи суверенітетом. Це чітка червона лінія. Українське суспільство заплатило страшну ціну й не дозволить нікому зробити навіть крок у цьому напрямку – жодній владі та жодній країні. Будь-який натяк на це з боку будь-кого з партнерів отримуватиме принципову реакцію. Не може бути й мови про заморожування конфлікту”, – додав він.

Радник керівника Офісу президента пояснив, що будь-яке заморожування – це війна, відкладена в часі. За його словами, вона тоді буде масштабніша, кривавіша та більш підготовлена з боку агресора, який виконає роботу над помилками, звільнить та заарештує генералів, а на їхнє місце поставить бойовиків з досвідом сьогоднішньої війни.

Ми, до речі, свою роботу над помилками теж провели: Україна зробила висновки з Мінських домовленостей і тому не піде на Мінськ-3.

Михайло Подоляк

Він додав, що війна завершиться за столом перемовин, але перемовини стануть можливими лише тоді, коли сторони будуть готові домовлятися. Для цього Росії потрібно почати тверезо оцінювати ситуацію й навряд чи заяви про поступки, збереження обличчя чи заморожування конфлікту цьому сприятимуть.

Не може бути більшого удару в спину, ніж пропозиції віддати частину територій, від тих, чиї цінності та кордони захищають українці, віддаючи життя. Чи, може, свобода й демократія вже не варті того, щоб заради них воювати? Україні давали від трьох днів до кількох тижнів. Українці ж захистили Київ, звільнили три області та завершують звільнення четвертої. Сьогодні ті самі люди пропонують нам подарувати Росії схід і південь. Дякую за пораду, але, мабуть, візьмемо допомогу зброєю.

Михайло Подоляк

Тим часом на Всесвітньому економічному форумі в Давосі міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав війну тестом для країн. Він заявив, що НАТО не допомагає Україні на відміну від ЄС. 

“Усі ці технічні дискусії про стандарти, критерії. Коли є політичне рішення, що “вони належать нам, ми частина одного”, – все інше буде. Доки такого політичного рішення немає, ви чуєте сотні аргументів, чому це неможливо. Ми розуміємо, як це працює. Але я вважаю, що багато хто в НАТО втратив моральний і професійний ґрунт, щоб робити будь-які коментарі стосовно України”, – цитує Кулебу агентство Інтерфакс

Як відомо, 82% українців та українок вважають, що за жодних обставин Україна не має відмовлятися від жодних своїх територій, навіть якщо через це війна триватиме довше і будуть загрози збереженню незалежності. 

Напередодні президент США Джо Байден війну Росії проти України назвав “глобальною проблемою”, наголосивши під час зустрічі з лідерами Японії, Австралії та Індії в Токіо на необхідності захищати міжнародний порядок.  

Президент США заявив, що Росія своєю блокадою українських портів посилює продовольчу кризу.
Він пообіцяв, що США працюватимуть із союзниками над глобальною відповіддю, повторивши зобов’язання захищати міжнародний порядок та незалежність, “де б у світі вона не порушувалася”.

Європейський Союз так і не запровадив дієвих санкцій проти Росії через її агресію в Україні. Наразі щодня Росія отримує від продажу нафти та газу європейським країнам 1 млрд доларів, тоді як її витрати на війну за один день сягають 1 млрд доларів.  

Байден вважає, що санкції проти Росії мають зберігатись і після ймовірного “зближення” Росії з Україною: на його думку, це може стримати Китай від спроби захопити Тайвань. 

Дмитро Кулеба повідомив, що на російському ринку продовжують працювати 580 іноземних компаній. Вісім з них є великими корпораціями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter