Офіс Омбудсмана відреагував на побиття дитини в інтернаті на Буковині та провів перевірку закладу

Дата: 30 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Кілька днів тому в соцмережах зʼявилися фотографії одного з вихованців релокованого з Харкова центру соціальної підтримки дітей “Гармонія”. На світлинах було видно синці та садна на ногах у хлопчика. Правоохоронці розпочали досудове розслідування. На інцидент також відреагував Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Його представниця провела перевірку закладу.

Про це йдеться на сторінці Офісу Омбудсмана України. 

Фото: “Чернівецький промінь”

Так, Лубінець виявив публікацію з фото, яке свідчить про те, що працівники Харківського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей “Гармонія” неналежно виконують свої обов’язки щодо охорони життя і здоров’я неповнолітніх. Таке ставлення до роботи, за словами Омбудсмана, спричинило істотну шкоду вихованцю закладу.

Заклад, у якому трапився інцидент, евакуйований до Чернівецької області й розташований у селі Банилів-Підгірний. Представниця Уповноваженого в Чернівецькій області Ірина Ісопенко здійснила невідкладний виїзд до закладу, відреагувавши на порушення прав дитини на захист від насильства та жорстокого поводження.

Факт побиття дитини вихователь не підтвердив. Нині в центрі перебувають 45 дітей, серед яких діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах. Ісопенко поспілкувалася з персоналом, який працював на зміні, вивчила окремі документи з цього питання, особові справи дітей та їхню медичну документацію. Директорка закладу повідомила, що тілесні ушкодження дев’ятирічному хлопчику завдала 17-річна вихованка інтернату. 

Вихователя, який був на зміні, притягнули до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани. Службі в справах дітей Харківської обласної військової адміністрації також повідомили про факт заподіяння тілесних ушкоджень дитині.

Лубінець зазначив, що адміністрація закладу намагалася приховати інцидент від правоохоронних органів та місцевої служби в справах дітей. Також керівниця інтернату та інші працівники не вжили своєчасних заходів реагування. Зокрема, вони не провели огляду і не надали вчасно медичної допомоги, а також не організували роботу психолога з дитиною. 

На час прибуття до закладу представниці Уповноваженого на місці події вже працювала слідчо-оперативна група Національної поліції та ювенальний прокурор. Слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом неналежного виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей.

Раніше ZMINA писала, що у вересні 2023 року в одному з інтернатів на Буковині волонтери виявили погані умови проживання та недбайливе ставлення до вихованців. Після того як справа набула розголосу, дітей госпіталізували до київської лікарні “Охматдит”. Правоохоронці розслідують кримінальну справу щодо неналежного виконання обов’язків працівниками закладу.

Нагадаємо, що в лютому 2022 року Рада відтермінувала на два роки перетворення санаторних шкіл на інші заклади. Їх мали трансформувати в інші заклади або ліквідувати до липня 2022 року, але процес трансформації відтермінували до липня 2024 року.

Під час надзвичайного стану особливо гостро постає питання забезпечення прав людини для осіб з інвалідністю, які проживають в інтернатних установах та інших місцях несвободи. Наразі експерти наголошують на важливості реформування інтернатної системи та пошуку якісної альтернативи, яка відповідала б нормам Європейського Союзу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter