Офіс генпрокурора вважає, що бойовики встигли роздати на Донбасі пів мільйона паспортів

Дата: 14 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Проросійські бойовики з так званих “Л/ДНР”, ймовірно, встигли незаконно видати на окупованих територіях Донбасу 500 тисяч паспортів. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

За попередніми даними, у Донецькій області бойовики встигли видати 300 тисяч паспортів, а в Луганській – 200 тисяч. 

“Наявність такого паспорта для осіб, які працевлаштовані в структурах окупаційних адміністрацій, є обов’язковою умовою, адже його відсутність вважається підставою для звільнення. Такі умисні примусові дії незаконних адміністрацій, контрольованих РФ, є грубим порушенням норм міжнародного права, зокрема Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни та ст. 75 Додаткового протоколу 1977 року”, – наголосили у відомстві. 

Наразі Офіс генерального прокурора почав збирати та документувати докази насильницької паспортизації.

Нагадаємо, що нещодавно Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження через примусову паспортизацію українців на окупованій території Луганської області. 

Про тиск на власників українських паспортів на окупованих територіях уже повідомляли активісти та журналісти. Так, жителі окупованого Донецька ще на початку січня розповідали про облави проросійських бойовиків. Людей, за словами місцевих жителів, ловлять на вулицях, відвозять до так званих правоохоронців, щоб узяти відбитки пальців та перевірити телефони. 

Окрім паспортів, бойовики також вимагають, щоб жителі так званої “ДНР” реєстрували автомобільні номери зразка невизнаної республіки. Машини на українських номерах нібито зупиняють, штрафують і відвозять евакуатором. 

Також у штабі операції Об’єднаних сил розповідали про те, що жителям окупованого Донбасу, які не отримали паспортів так званих “Л/ДНР”, знижують або не виплачують заробітну платню.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter