Офіс генпрокурора повідомив про нову підозру в справі Майдану

Дата: 18 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора повідомив про підозру колишньому співробітникові спецпідрозділу “Омега” в перевищенні влади та службових повноважень, а також замаху на умисне вбивство та вбивство.

Про це повідомили у відомстві. 

За даними слідства, 20 лютого 2014 року силовик за попередньою змовою із працівниками “Беркуту” вчинив замах на умисне вбивство протестувальника та вбивство одного з євромайданівців. У відомстві наголосили, що зазначені злочини він скоїв способом, небезпечним для життя багатьох осіб.

Наразі щодо колишнього співробітника “Омеги” вирішується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

Нагадаємо, що всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

У п’яту річницю розстрілів на Євромайдані міжнародні партнери та правозахисні організації закликали Україну краще розслідувати справи Майдану. Деякі навіть називали розслідування розстрілів активістів під час Революції гідності “ганьбою українського судочинства”.

Наприкінці минулого року між Росією та Україною на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся обмін. У межах цього обміну Україна видала п’ятьох беркутівців, зокрема Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Згодом двоє з них повернулися до Києва та написали відкрите звернення, де наголосили, що п’ять років, поки йшов розгляд справи, їх тримали за ґратами за злочини, яких вони нібито не скоювали. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter