Одне з найстаріших видавництв світу опублікує книгу Вікторії Амеліної про роль жінок у війні

Дата: 17 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В одному з найстаріших світових видавництв Macmillan Publishers St. Martin’s Press у лютому 2025 року вийде книга української письменниці, вбитої російськими військовими під час ракетного удару по Краматорську в червні 2023-го, Вікторії Амеліної “War & Justice Diary: Looking at Women Looking at War” (“Щоденник війни і правосуддя: дивлячись на жінок, що дивляться на війну”).

Про це повідомила виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен. 

Обкладинка книги Вікторії Амеліної.

Структура цієї книжки, як засвідчує архів Вікторії, змінювалася безліч разів, і зрештою письменниця дійшла документального письма, в якому мали поєднатися щоденникові записи, репортажні історії її героїнь, голоси свідків злочинів, розслідування і звіти польових місій, інтерв’ю, есеї, історичні екскурси та вірші. Що від початку було визначеним і незмінним – це мала бути книжка англійською мовою, щоб засвідчити для світу злочини й геноцид Росії проти українців, які тривають уже кілька століть.

“Життя в умовах війни зі щоденними втратами навчило нас, що є лише один спосіб справлятися з болем – продовжувати справи людей, яких ми любимо. Вікторія встигла написати близько шістдесяти відсотків запланованого, але, зрештою, чи можливо оцінити, скільки встиг зробити автор у тому творчому процесі, де текст народжується, змінюється і вигранюється лише під час письма? А якщо оцінювати бажання Вікторії принести справедливість своїй країні, на скільки відсотків їй вдалося її наблизити, доки її життя не забрала Росія? Ця книжка є не просто літературою – вона є свідченням жахливих злочинів, які здійснює Росія проти української культури ось уже кілька століть. Ця книжка засвідчує ту порожнечу, яку ми відчуваємо з того часу, коли Вікторії не стало, і яку ніщо не зможе заповнити”, – написала Тетяна Терен. 

Наприкінці 2022 року Амеліна розповідала, що пише книгу англійською мовою. Героїнями стали голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, журналістки Наталка Гуменюк та Віра Курико, документаторки воєнних злочинів з ГО “Truth Hounds”, адвокатки Євгенія Закревська та Лариса Денисенко.

Нагадаємо, раніше видавці запустили попередній продаж поетичної збірки “Свідчення” Вікторії Амеліної – поетеси, вбитої російськими військовими під час ракетного удару по Краматорську в червні 2023-го. 

Вікторія Амеліна загинула внаслідок російського ракетного удару по Краматорську в червні 2023 року. Нещодавно навідника ракети на місто відправили до в’язниці на довічно.  

Амеліна з початком повномасштабного російського вторгнення працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на Сході, Півдні та Півночі України, зокрема в Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter