“Одеса-прайд” звернувся до поліції через погрози щодо Маршу рівності, однак та не стала відкривати провадження 

Дата: 18 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

“Одеса-прайд” звернувся до поліції через погрози щодо Маршу рівності, запланованого на 28 серпня, однак та не стала відкривати провадження. 

Про це ZMINA повідомила Анна Леонова, голова оргкомітету фестивалю квір-культури “Одеса-прайд”. 

В Одесі в межах прайд-тижня анонсували Марш рівності – ходу за права ЛГБТ в суботу, 28 серпня. Водночас місцеві праворадикали почали погрожувати насильством під час події.

Зокрема, очільник одеського осередку праворадикального угруповання “Традиція і порядок” Ілля Попков на своїй сторінці у фейсбуку та телеграм-каналі написав, що противники події вийдуть протидіяти маршу під гаслом “Повторимо Тбілісі”. Йдеться про напади на громадських активістів та журналістів у липні цього року за кілька годин до початку Маршу за права ЛГБТ у столиці Грузії. Тоді за бездіяльності місцевої поліції противники ходи розтрощили офіси двох правозахисних організацій, а також побили кілька десятків людей.   

Через допис Попкова “Одеса-прайд” звернувся до Головного управління поліції в Одеській області із заявою про скоєння злочину, передбаченого ч. 2 статті 161 (“Умисні дії, спрямовані на розпалювання ворожнечі, поєднані з погрозами”).  

З огляду на зрив тогорічної акції за права ЛГБТ в Одесі організатори події додали в заяві, що вбачають реальну загрозу життю та здоров’ю учасників та учасниць маршу, а також можливості реалізувати їхнє право на мирні зібрання.

Водночас поліція не відкрила провадження, ніяк не коментуючи свого рішення. За словами Леонової, “Одеса-прайд” готує скаргу до слідчого судді.  

Нагадаємо, що минулого року на учасників та учасниць акції за права ЛГБТ в Одесі напала група осіб, які, зокрема, мали на собі символіку “Традиції і порядку”. Противники події били людей по голові, погрожували учасницям зґвалтуванням, а правоохоронці тривалий час не реагували на те, що відбувається. Серед поліцейських також були потерпілі. 

Як розповіла керівниця юридичної приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Одесі Юлія Лісова, провадження, почате тоді, досі розслідують. Однак досі слідчі не викликали у відділок жодної потерпілої особи. Окрім того, суд наразі розглядає позов правозахисників щодо бездіяльності поліції під час акції.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter