Очільниця МЗС Бельгії визнала порушення українського законодавства під час візиту в Крим та попросила вибачення

Дата: 01 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб пояснила свій незаконний минулорічний візит до тимчасово окупованого Криму на зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою і визнала порушення при перетині кордону.

Про це мовиться у спільній заяві МЗС України та Бельгії за підсумками зустрічі у Празі, де відбувається неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС.

Міністерка Лабіб в порушення законодавства України їздила в Севастополь як журналістка і режисерка-документалістка.

Як режисерка документальних фільмів вона втілювала проєкт, який розповідав, як Росія використовувала культуру як силу та пропаганду, і як митці могли жити під утисками у такий складний історичний період.

“Вона щиро шкодує, що цей візит відбувся за таких обставин. Міністерка Лабіб завжди захищала суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, а також статус Криму як невіддільної частини України”, — мовиться у заяві.

Лябіб особисто запевнила у своїй підтримці та готовності Бельгії сприяти поверненню миру та відбудові України.

“Міністр Кулеба привітав щиру відданість Бельгії територіальній цілісності України та внесок, який вона робить у цьому”, — йдеться у заяві.

Кулеба і Лябіб домовилися провести наступну зустріч на майбутній сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, щоб обговорити можливі двосторонні проєкти на підтримку України.

У спільній заяві немає згадок про можливість візиту до Києва, попри те, що раніше Лябіб заявляла про таке бажання.

Раніше видання ZMINA надсилала запит до Державної міграційної служби та Держприкордонслужби щодо надання дозволу для Лябіб на в’їзд до Автономної Республіки Крим, утім обидва відомства проігнорували журналістський запит.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter