Проросійський агітатор Іван Росада виступив проти публічного розгляду своєї справи в суді

Дата: 28 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Обвинувачений у державній зраді проросійський агітатор Іван Росада, який називає себе “журналістом”, виступив проти присутності ЗМІ на судовому засіданні у своїй справі, оскільки боїться за свою безпеку.

Про це пише “Судовий репортер”.

Джерело: sudreporter.org

Шевченківський районний суд Києва 25 листопада задовольнив клопотання підозрюваного та відклав розгляд справи.

Водночас у “Судовому репортері” зазначили, що на підготовчій стадії суд вже ухвалив рішення про відкрите засідання. 25 листопада мали досліджувати письмові докази у справі.

Прокурор принесла вісім томів матеріалів, але Росада дізнався про присутність на засіданні журналіста та став просити про закритий процес. 

Сам підсудний уточнив, що погрози отримували його батьки, й він має скриншоти на доказ. Також він заявив, що є загроза з боку російських спецслужб.

Адвокат обвинувачуваного Віталій Габрєв уточнив, що небезпека пов’язана зі збройною агресією РФ, й водночас із тим, що після початку кримінального провадження Росаді та його родині начебто неодноразово погрожували, зокрема фізичною розправою.

Тож будь-яка інформація, яка вийде у ЗМІ, може створити для нього загрозу, тому він не хоче озвучувати якісь додаткові відомості у присутності медіа, сказав Росада.

На вимогу судді Віталія Циктіча надати докази погроз захисник проросійського агітатора повідомив, що має повідомлення до СБУ про надходження таких від спецслужб Росії, але відповідь на нього досі не отримана.

Прокурор запропонувала судді розв’язати це питання на власний розсуд і зауважила, що на стадії досудового слідства такої інформації не було, й заходи безпеки до Росади не вживалися.

Суд оголосив перерву до 9 січня, за цей час захист має підготувати позицію щодо закритого розгляду.

Тобто 25 листопада Росаді лише продовжили запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту, відхиливши його прохання про призначення “особистого зобов’язання”. Прокурор аргументувала свою позицію, зокрема ризиком втечі підсудного й впливу на свідків, яких у справі 14.

Іван Росада — випускник Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

СБУ затримала його 15 лютого 2022 року. Чоловік обвинувачується в держзраді, зокрема наданні допомоги Росії та її представникам у підривній діяльності проти України, діях на шкоду інформаційній безпеці. Якщо його провину доведуть, йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

За даними правоохоронців, Росада позиціонував себе як “журналіст” і “лідер думок”, поширював за вказівками російських кураторів фейкові матеріали в ЗМІ та соцмережах, а також організовував проплачені акції.

Також чоловік неодноразово виступав в ефірах російських і українських телеканалів, які зараз перебувають під санкціями, та просував ідею про нібито перебування України під зовнішнім управлінням, відкрито звинувачував українських військових в обстрілах мирного населення, повідомили в СБУ.

Такі ж меседжі агітатор просував через рейтингові телеграм-канали, для чого росіяни йому окремо виділяли фінансування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter