Обмін заручниками: запитані бойовиками люди не хочуть повертатись на окупований Донбас

Дата: 12 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Переговорний процес щодо обміну заручниками за формулою “306 на 74” супроводжує низка проблем, зокрема небажання запитуваних бойовиками людей повертатися на не підконтрольні Києву території Донбасу.

Про це представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) Леонід Кучма заявив сьогодні журналістам.

“Я думаю, що і дата є, і списки затверджено – 74 і 306, але коли доходить справа до конкретних прізвищ, то виникають проблеми. Сподіватимемося, що їх буде вирішено”, — сказав він журналістам у вівторок у Києві.

“Сам президент (України Петро Порошенко – ІФ) опікується цим питання… Хотілося б усім, щоб до свят вони потрапили додому”, — додав Кучма.

За словами Кучми, основна проблема полягає в тому, що багато людей зі списку запитуваних представниками окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) не бажають повертатися в ОРДЛО.

“Тут починається, що ми не можемо домовитися з протилежною стороною, тому що не хочуть. Хоча я думаю, що домовленостей обов’язково буде досягнуто”, — зазначив представник України в ТКГ.

Він також висловив переконання, що необхідно вирішити це питання навіть шляхом компромісів, але не таким, який позначився б на кількості людей.

Як відомо, 23 листопада лідер громадського руху “Український вибір – право народу” Віктор Медведчук констатував, що наразі обмін заручниками у форматі “всіх на всіх” здійснити неможливо. При цьому він заявив, що очікує першого етапу обміну за формулою “306 на 74”.

Водночас 5 грудня за підсумками засідання ТКГ у Мінську спецпредставник ОБСЄ у Тристоронній групі Мартін Сайдік заявив, що сторони конфлікту не визначилися з датою обміну утримуваних осіб. “Підгрупа з гуманітарних питань обговорювала технічні питання, пов’язані з питанням обміну утримуваних осіб. Сторони не визначили дати обміну”, – заявив Сайдік журналістам за підсумками засідання ТКГ.

Водночас, наголосив спецпредставник ОБСЄ, сторони взяли на себе зобов’язання здійснити обмін утримуваних осіб до новорічних і різдвяних свят.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter