Обхід санкцій: У Німеччині та Австрії енергетичні гіганти збираються платити Росії за газ у рублях

Дата: 29 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Одна з найбільших енергетичних компаній Німеччини готується купувати російський газ за допомогою платіжної системи, яка, на думку критиків, може підірвати санкції ЄС.

Про це повідомляє ВВС News Україна

Компанія Uniper твердить, що розраховуватиметься в євро, які будуть конвертовані в рублі, щоб таким чином задовольнити вимогу Кремля щодо всіх транзакцій у російській валюті.

Наприкінці березня Росія заявила, що “недружні країни” повинні почати платити за нафту і газ в рублях, щоб підтримати російську валюту після того, як західні союзники заморозили мільярди, які вона зберігала в іноземних валютах за кордоном.

Uniper заявила, що не має вибору, але зазначила, що все ще дотримується санкцій ЄС.

“Ми вважаємо можливим конвертацію платежів, що відповідає закону про санкції та російському указу”, – сказав речник компанії BBC. Він також додав, що для Uniper та для Німеччини в цілому неможливо обійтися без російського газу в короткостроковій перспективі і це матиме драматичні наслідки для економіки країни. 

Найбільший постачальник енергії в Німеччині RWE відмовився коментувати, як він буде платити за російський газ.

Повідомляється, що інші європейські енергетичні компанії готуються зробити те саме на тлі побоювання щодо скорочення поставок. За даними Financial Times, австрійський енергетичний гігант OMV та італійська Enі також планують застосувати такий механізм. Eni відмовилася від коментарів, а OMV заперечила, що відкривала швейцарський рахунок з “Газпромом”.

Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек заявив 27 квітня, що це “шлях, який нам проклав ЄС”.

Роберт Хабек

“Це шлях, сумісний із санкціями, і, наскільки я розумію, німецькі компанії, які роблять це таким чином, дотримуються своїх контрактів, – сказав він. – Більшість країн ЄС використовують такий підхід”.

Раніше міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер виступав проти запровадження ембарго на російські енергоносії в рамках санкційної політики ЄС за вторгнення в Україну.

Минулого тижня Європейська комісія заявила, що якщо покупці російського газу зможуть здійснити платежі в євро та отримати підтвердження цього до того, як буде здійснено будь-яку конвертацію в рублі, це не порушить санкції.

У четвер представник ЄС підтвердив, що будь-яка спроба конвертувати готівку в рублі в Росії буде “явним обходом санкцій”, оскільки в транзакції буде брати участь центральний банк Росії.

“Ми не можемо погодитися з тим, що компанії зобов’язані відкривати другий рахунок і що між першим і другим рахунками сума в євро цілковито перебуває у руках російської влади та російського Центрального банку, і що платіж буде завершений тільки після перерахунку в рублі”, – заявив він.

У вівторок Польща та Болгарія відмовилися платити за газ в рублях. Через це “Газпром” припинив поставки газу. Обидві країни планували не продовжувати свої контракти з російською державною компанією після закінчення термінів їхньої дії наприкінці 2022 року.

Польща заявила, що ЄС має карати країни, які використовують рублі для оплати російського газу.

Міністерка клімату цієї країни Анна Москва відзначила, що Німеччина, Угорщина та Австрія опираються газовому ембарго.

“Ми розраховуємо на те, що для цих країн (які платять в рублях. – Ред.) будуть наслідки і що в результаті вони перестануть платити в рублях”, – сказала вона.

Цей крок Росії, яка не дала усім країнам однаковий кінцевий термін, коли необхідно починати платити в рублях, розглядається як спроба розділити західних союзників у їхній реакції щодо України.

Нагадаємо, Управління Верховного комісара ООН з прав людини з 24 лютого до 27 квітня 2022 року зафіксувало 2 829 загиблих цивільних, 3 180 громадян отримали поранення. 

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей втекти за кордон. Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ) ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.

Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та говорять про 600 тисяч переміщених громадян України. 

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть якщо президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес з Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter