ОАСК відмовився скасувати опитування Зеленського

Дата: 23 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд Києва не визнав протиправним оголошення президентом Володимиром Зеленським проведення всенародного опитування громадської думки 25 жовтня.

Про це повідомили на сайті суду. 

З позовом до ОАСК звернувся житель Івано-Франківська. Окрім визнання протиправним оголошення опитування, він просив суд зобов’язати Зеленського утриматись від вчинення дій щодо його призначення. 

У суді нагадали, що обов’язковою умовою надання правового захисту судом є наявність реального порушення прав особи, а оголошення про наміри на вчинення будь-яких дій на майбутнє не може розцінюватись як дія, яка порушує право позивача. ОАСК постановив, що позов є необґрунтованим та недоведеним достатніми доказами. 

Нагадаємо, що на початку жовтня президент Володимир Зеленський оголосив про проведення у день місцевих виборів, 25 жовтня, всенародне опитування, на якому українцям запропонують дати відповіді на п’ять запитань. Результати опитування, як повідомили у Офісі президента, не матимуть юридичних наслідків, однак експерти одразу сказали, що його проведення незаконне. Насамперед через те, що на таке оголошення “референдуму чи опитування” президент не має повноважень. Також вони підкреслюють, що ініціативу можна розцінювати як втручання у виборчий процес та незаконну агітацію.

Результати останніх соціологічних опитувань показують, що 41% українців не довірятиме результатам “всенародного опитування”, а 44% вважають їх проведення політичною технологією для досягнення власних цілей. 45,3% не підтримують й надання так званої “вільної економічної зони” Донецькій  і Луганській областям.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter