НСЖУ заявила про загрозу згортання суспільного мовлення в регіонах

Дата: 17 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Національна спілка журналістів України виступила проти низки положень Концепції розвитку регіонального мовлення на 2020–2021 роки, яку впроваджує менеджмент Національної суспільної телерадіокомпанії.

Про це йдеться у зверненні НСЖУ від 16 березня, текст якого оприлюднено на офіційному сайті організації.

Facebook: НСЖУ

Зокрема, йдеться про норми документа, які передбачають істотне скорочення власного виробництва регіонального контенту, тож замість посилення інформаційної потужності й конкурентоспроможності держави та суспільства в регіонах місцевий суспільний мовник ризикує стати “ледь помітним у локальному медійному просторі”.

“В ефірах локальних регіональних мовників здебільшого відбувається ретрансляція столичних теле- та радіопрограм, а громади позбавлені можливості дивитись і слухати в повному обсязі саме місцеві новини й передачі”, – йдеться у зверненні.

Протягом січня 2020 року комітети захисту Суспільного, створені трудовими колективами регіональних підрозділів ПАТ “НСТУ”, намагалися пояснити членам правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, першому складу Наглядової ради загрози такого скорочення в регіонах, уточнили в НСЖУ.

Особливо небезпечним це є на прифронтових територіях, де Суспільне залишається єдиним українськомовним медіаресурсом, якість мовлення якого відповідає журналістським стандартам і взятим перед платниками податків України та ЄС зобов’язанням.

У зверненні зазначено, що кадрова політика, яка впроваджується, є загрозливою для регіонів. Журналістам регіональних філій Суспільного з 15 лютого року змінили найменування творчих посад на технічні з найнижчим рівнем кваліфікації – оброблювач інформаційного матеріалу, кваліфікаційні вимоги яких не потребують вищої освіти.

Січневі збори трудових колективів філій, численні листи та проведені 25 лютого в дев’яти обласних центрах попереджувальні акції протесту “Інформаційна година” (нова концепція залишає місцевому Суспільному мовнику для власного контенту лише одну годину на добу і тільки в будні) не змінили планів правління, йдеться у зверненні журналістів.

“Національна спілка журналістів України сподівається, що новий склад Наглядової ради та новообраний менеджмент АТ “НСТУ” спільними зусиллями із залученням усіх зацікавлених сторін напрацюють і ухвалять нову Концепцію регіонального суспільного мовлення, яка сприятиме його розвитку, а не згортанню”, – заявили в НСЖУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter