Новий президент Ірану каже, що поліція моралі більше не переслідуватиме жінок за порушення правил носіння хіджаба

Дата: 17 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Новий президент Ірану Масуд Пезешкіян оголосив, що поліція моралі більше не переслідуватиме жінок за невиконання правил носіння хіджаба. Він заявив про це у відповідь на звіт ООН, у якому йдеться, що жінки в Ірані продовжують зазнавати покарань за порушення дрескоду.

Про це пише BBC.

Фото: Atta Kenare / AFP

Так, Пезешкіян, який став президентом після загибелі попередника в авіакатастрофі, вважається потенційним реформатором. На своїй першій пресконференції після вступу на посаду він відповів на запитання журналістки, яка розповіла, що мусила уникати поліцейських машин дорогою на захід.

Президент поцікавився, чи все ще працює поліція моралі, і підкреслив, що вона не має затримувати жінок. Він наголосив, що ця структура не має створювати проблеми жінкам, і пообіцяв особисто стежити за тим, щоб цього не відбувалося.

Ця пресконференція була першою публічною розмовою Пезешкіяна після його вступу на пост президента в липні. Під час своєї передвиборчої кампанії він обіцяв боротися з поліцейськими патрулями, які контролюють дотримання носіння хіджаба, а також зменшити деякі обмеження в країні, зокрема у сфері інтернет-контролю.

Попри обіцянки президента в останньому звіті місії ООН зазначається, що жінки в Ірані “залишаються громадянами другого сорту”. У документі наголосили, що уряд посилив контроль за дотриманням правил носіння хіджаба як у публічних, так і в приватних місцях, а також схвалив посилення насильства під час покарання порушників цих правил.

Крім того, як зауважує ООН, сили безпеки ще частіше використовують фізичну силу, зокрема побиття жінок і дівчат, які, на думку правоохоронців, не дотримуються обовʼязкових вимог щодо носіння хіджаба.

Тим часом влада частіше застосовує смертну кару до жінок-активісток і збільшила кількість страт тих, хто підтримав протести 2022 року, відомі як рух “Woman, Life, Freedom”.

Крім того, у звіті згадується законопроєкт “Про хіджаб і скромність”, який перебуває на завершальній стадії розгляду в Раді опікунів Ірану і може бути ухвалений найближчим часом. Він передбачає суворіші покарання для жінок, які не дотримуються правил носіння хіджаба, зокрема значні фінансові штрафи, триваліші терміни увʼязнення, обмеження в доступі до роботи та освіти, а також заборону на подорожі.

Нагадаємо, що вдень 19 травня вертоліт, який перевозив президента Ірану Ібрагіма Раїсі, потрапив в аварію поблизу азербайджанського міста Джульфа. Усі пасажири загинули. Глава Ірану саме повертався з Азербайджану, де мав зустріч із президентом Ільхамом Алієвим.

63-річний політик-консерватор Раїсі був президентом Ірану із серпня 2021 року. Його адміністрацію звинувачують у постачанні безпілотників до Росії для застосування у війні в Україні. Також президент був відомий жорстоким придушенням повстань в Ірані.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter