Новопризначена міністерка юстиції не вважає пріоритетом реформу адвокатури

Дата: 06 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Новопризначена міністерка юстиції Ольга Стефанішина має питання до діяльності органів адвокатського самоврядування, але виступає проти радикальних дій щодо них. 

Увагу на заяву посадовиці звернула “Судово-юридична газета”. 

Ольга Стефанішина. Фото: фейсбук-сторінка посадовиці

Заяву Стефанішина зробила 5 вересня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики, коли там розглядали її кандидатуру. 

“У мене немає відчуття, що адвокатура, як інституція, зараз погано себе почуває. Думаю, що в цілому адвокатура почуває себе непогано. Запит на реформування адвокатського самоврядування є, але я не вважаю, що реформа адвокатури, як інституції, це зараз пріоритет № 1”, – сказала вона.

Правозахисники вже не раз звертали увагу, наприклад, на порушення з боку низки кримських адвокатів, які лишаються чинними адвокатами України. Рада адвокатів України відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA Тетяни Печончик щодо цього питання. 

Річ у тім, що деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають уваги на катування та погіршують їхнє становище. Така ситуація відбувається на тлі переслідувань з боку окупаційної влади низки адвокатів, зокрема Лілі Гемеджи, Еміне Авамілєвої, Айдера Азаматова, Назіма Шейхмамбетова, Еміля Курбедінова.

Їх поміщали під варту до ізолятора тимчасового тримання.

Торік учасники коаліції “Україна. П’ята ранку” до Дня адвокатури представили звіт “Переслідування і приниження: реалії адвокатів в окупованому Криму”.

Нині на орган адвокатського самоврядування має значний вплив кум Путіна Віктор Медведчук

Нагадаємо, що Стефанішина вже працювала у Мін’юсті за часів Віктора Януковича, коли міністеркою була сумнозвісна Олена Лукаш. Нині Стефанішину судять за корупцію через роботу у відомстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter