Носіїв кримськотатарської мови просять допомогти натренувати ШІ, щоб прискорити появу мови у багатьох онлайн-сервісах

Дата: 01 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Український стартап Respeecher ініціював проєкт, щоб прискорити появу кримськотатарської мови у багатьох звичних сервісах: помічниках у телефонах, чат-ботах та автоматичних перекладачах. Його команда тренує нейромережу для розпізнавання кримськотатарської мови та збирає для цього 1 тисячу голосів її носіїв.

Про це інформує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим

Повідомляється, що для якісного аналізу автори проєкту потребують тисячу годин із записами кримськотатарської мови.

Вони просять носіїв мови надсилати аудіо, зроблені на диктофон навіть у домашніх умовах. Також можна записати аудіо прямо в студії Respeecher, якщо охочий або охоча проживає в Києві.

Носіїв кримськотатарської мови просять надсилати аудіозаписи мови через цю форму. Розробники наголошують на важливості відсутності сторонніх звуків на фоні запису (наприклад, без шуму кондиціонера, холодильника чи голосів інших людей).

Охочих просять надсилати аудіо бажано тривалістю від 30 хвилин до години часу.

“Чим більше різних акцентів і тональностей голосів модель штучний інтелект проаналізує, тим точнішим буде результат розпізнавання мови. Найкращими для аналізу підійдуть аудіозаписи кримськотатарської літературної мови, які записані у тихій кімнаті з мінімальною кількістю фонових шумів. Рекомендуємо робити записи на хороший мікрофон, втім, підійдуть навіть аудіозаписи, зроблені на iphone чи подкасти”, – мовиться у повідомленні відомства.

 

Стартап запевняє, що жодні дані конкретних осіб не будуть зберігатись і без дозволу носія команда ніколи не відтворюватиме чужі голоси, тому усі надіслані дані будуть використані лише в цілях навчання нейромережі та для аналізу кримськотатарської мови в цілому. Раніше стартап уже працював з найбільшими голлівудськими студіями. дотримуючись цих етичних стандартів співпраці, вказують у Представництві президента.

Нагадаємо, раніше мовний омбудсман закликав владу протидіяти боротьбі Росії проти кримськотатарської та української мов на тимчасово окупованих територіях.

В Україні продовжується кампанія з визнання депортації кримських татар геноцидом кримськотатарського народу, що триватиме до 80-х роковин геноциду кримськотатарського народу, які відзначатимуть 18 травня 2024 року. Правозахисній організації протягом року можна надіслати фотографії депортованих рідних – кримських татар разом з розгорнутими історіями, як родина пережила цю депортацію. Електронна адреса КРЦ: ctrc@ctrcenter.org.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter