Номер “Кварталу 95” про начальника Рівненського ТЦК розкритикували за сексизм та висміювання військових

Дата: 08 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Студія “Квартал 95” опублікувала на своєму ютуб-каналі новий випуск гумористичного шоу, до якого ввійшла сценка під назвою “Начальник Рівненського ТЦК шифрується від російських шпигунів”. У цьому номері актори висміяли начальника одного з територіальних центрів комплектування в Рівненській області, якого таємно знімали в кабінеті з різними жінками. Учасники зʼявилися на сцені у формі Збройних сил України.

ZMINA зібрала суспільні реакції та коментарі експертів, які пояснюють, чому номер містить сексизм та зневагу до військових. 

Так, номер побудовано на основні справжньої історії начальника Рівненського ТЦК Олександра Ярмошевича, який потрапив у скандал після оприлюднення відео з камер спостереження. На відео він на робочому місці цілувався з різними жінками-колегами.

Роль військкома зіграв ексучасник шоу “Холостячка” на СТБ, шоумен Андрій Рибак, а в образах співробітниць ТЦК на сцені з’явились акторки проєкту Ірина Сопонару, Анастасія Оруджова, Олександра Машлятіна та Ольга Жуковцова.

Ольга (у сценці використовували справжні імена акторок) розповідає, що її хотів поцілувати начальник, а Олександра та Ірина з неї сміються. Сопонару пояснює, що місяць тому хтось встановив жучки й камери відеоспостереження в кабінеті, а “Олександр Вікторович (це імʼя справжнього військкома, який фігурував у скандалі. – Ред.) вважає, що це російські спецслужби”. Далі додає: “Він задля конспірації придумав таємний геніальний шифр – ДПО”. Машлятіна пояснює: “Дотики, поцілунки, обіймашки”

Далі вони розпитують, що саме він робив: мацав за сідниці чи ліз цілуватися. Сопонару коментує: “Це виходить, що він хотів тобі дати дуже серйозне завдання. Щоб ти пішла в ГУБ – Головне управління безпеки – і передала їм документи щодо комплектації. Ти панікерка”

Також героїня Сопонару пояснює новій співробітниці, як спілкуватися з керівником ТЦК, який у цей час цілується з іншими акторками, а згодом і сама підходить до нього, щоб “здати звіт”.

Наприкінці сценки до військкома підходить дівчина з іншого відділу, яку грає Анастасія Оруджова, і кладе голову начальника ТЦК собі на груди.

Номер спричинив негативну реакцію в соцмережах.

Зокрема, військовослужбовиця Ярина Чорногуз звернулася до депутатів із закликом заборонити використовувати форму сил оборони в гумористичних шоу та запровадити покарання за зневагу до захисників.

“Не буду постити кадри з їхнього бл***ого шоу, бо для мене поранення, ампутації, отримані в боях за існування своєї держави, виглядають приємніше, бо викликають захоплення мужністю тих, хто їх отримав. Не буду також говорити про необхідність вибачитися перед ЗСУ, віддати гроші, зароблені на концертах, де висміювалася форма, в якій віддали та віддають життя за Україну наші бійці, на дрони. Про те, що шоумени і шоуменки мають щонайменше після цього мобілізуватися, аби відмити репутацію хоч трохи, не буду, бо це люди без гідності та самоповаги, раз їм нічого не замуляло показати на мільйонні аудиторії у воєнний час таке ганьбище”, – наголосила захисниця.

Ірпінська депутатка і засновниця благодійного фонду Наталія Іздебська звернула увагу на сексистські висловлювання, якими пронизаний номер.

“Зневага й упередженість до жінок, токсична маскулінність, дискримінація за ознакою статі, сексизм тощо. Це величезна проблема, яку ніхто не береться вирішувати. І ось тепер квартал вирішив, що з цього можна поржати. Як колись вони ржали з України в ролі проститутки. Потім з переселенців. І взагалі з усього українського, цінного та болісного для свідомих”, – зазначила вона.

Не залишилась осторонь і голова Нацради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасимʼюк.

Тим часом голова громадської організації “Українські військові ЛГБТ за рівні права” Віктор Пилипенко виступив проти цензури в гуморі.

“Проблема в тому, що зараз уніформа сакралізована серед людей, і в мізках багатьох стався конфлікт: чи сміялися вони над ситуацією, чи над усією армійською структурою? Байдуже, що постановка сміялася не над всією армією, а над окремим її підрозділом і окремим випадком. Люди часто сприймають довколишнє символічно, некритично. Піксель – сема, знак. Емоційно її поява в такому контексті тригернула чимало людей”, – пояснив він.

Військовий також звернув увагу на те, що акторам, ймовірно, і самим було ніяково від того, що сміх у залі під час номера був доволі стриманий.

“Як сприймати сценку 95-го кварталу про ТЦК? Та по-різному можна. Треба обговорювати чи пройти повз. Там немає мови ворожнечі до всієї армійської структури, всього ЗСУ. Не висміюють національність чи орієнтацію… Мені більш цікаво поговорити про доречність цензурування гумору в законодавчому полі. А думками має обмінюватись кожен – так ми збагачуємо свій колективний інтелект”, – підсумував Пилипенко.

Водночас він закликав підписати петицію з вимогою впровадити в ЗСУ дієвий механізм протидії сексуальним домаганням та насильству. 

На номер відреагували й працівниці Центру прав людини ZMINA. Так, проєктна менеджерка Ірина Юзик вважає, що в скандальній сценці – черговий примітивний гумор, замішаний на сексизмі.

“Оплески в залі стримані. Навіть аудиторія вже не вважає, що то смішно. Всім нашим артистам і артисткам час зрозуміти, що гумор через приниження жінок більше не годиться, він просто не сприймається. Рівненський військовий вчиняв негідно і низько, адже всі його партнерки – його підлеглі. Отже, можна припустити, що жінки не могли йому відмовити. Напевно, артисти намагалися висміяти його і явище харасменту на робочому місці. Але тільки посилили стереотипи й нікому не допомогли”, – зазначила вона.

А головна редакторка видання ZMINA Ольга Падірякова зауважила, що творці номера одним махом знецінили роль жінок в армії, жартома пояснюючи сексуальні домагання військовою необхідністю та фактично заперечуючи існування такого поняття, як добровільна згода на будь-яку сексуальну чи інтимну взаємодію.

“Такі номери зводять нанівець роки адвокації за те, щоб жінкам були доступні бойові та керівні посади у війську, щоб захисниці могли почувати себе гідно та на своєму місці замість потерпати від стереотипного сприйняття, об’єктивації та масних жартів”, – підсумувала медійниця.

Учасники номера та представники студії “Квартал 95” поки не коментували ситуацію. 

Нагадаємо, що чимало українських медіа оприлюднили відео за участю начальника ТЦК та СП Рівненщини, але не приховали обличчя військовослужбовиць, які також там фігурували. Комісія з журналістської етики наголошує, що військовослужбовиці з ролика не мають такого статусу, як їхній колега, отже оприлюднення їхніх даних було невиправданим. 

Щодо втручання в приватність учасників відео, то в комісії звертають увагу, що зображення начальника ТЦК є виправданим, бо його діяльність становить суспільний інтерес, а зловживання на службі можуть призводити до негативних наслідків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter