Медіапрофспілка закликає припинити дискримінацію кримських журналістів

Дата: 17 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Незалежна медіа-профспілка України закликає Росію припинити дискримінацію кримських журналістів, а українську владу – звернути увагу на згортання свободи слова на півострові.

Незалежна медіа-профспілка України закликає українську владу припинити політику мовчазного спостерігання за згортанням свободи слова в окупованому Криму, а російську – припинити дискримінацію журналістів“, – йдеться у заяві НМПУ.

У тексті зазначено, що після російської анексії журналісти, що відмовилися працювати за вказівками місцевої окупаційної влади, першими змушені були через тиск та залякування виїхати з півострова та цілими редакціями переїхали на материкову частину України. Ті, хто лишився, стикаються з постійними утисками – обшуками, допитами, а також перешкодами у отриманні інформації, доступ до якої не може бути обмежений ані за законодавством Росії, яка де-факто контролює ситуацію у Криму, ані міжнародними документами, які ратифікувала РФ. За словами місцевих журналістів, посадовці тепер обирають для висвітлення своєї діяльності прес-центри місцевих комерційних видань, а не державні ЗМІ. Відбувається відсіювання “небажаних” журналістів за списками, що створюються “міністерством” внутрішньої політики, інформації та зв’язку окупаційного уряду Криму.

Такі дії порушують не лише українське законодавство, але й Конституцію Росії (ст. 17 та 19), яка декларує, що здійснення прав та свобод людини не повинно порушувати права та свободи інших осіб, а також гарантує державою рівність цих прав та свобод незалежно від будь-яких ознак. Крім того, порушується і ст. 14 Європейської конвенції з прав людини, яка забороняє дискримінацію за будь-якими ознаками. 

У НМПУ, зазначають, що така ситуація є неприпустимою, адже може призвести до того, що кримчани втратять альтернативні джерела інформації та отримуватимуть її лише з пропагандистських джерел.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter